Zoo v Ústí vydala tiskovou zprávu k podmínce členství v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií
Ilustrační snímek. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Krásné Březno - Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) je mezinárodní organizace, která sdružuje zoologické zahrady a akvária, ale i další chovatelské či ochranářské instituce. Členství v této organizaci umožňuje zapojení do záchranných chovatelských programů, bezplatného získávání zvířat, spolupráce a sdílení zkušeností pro zefektivnění poslání zoo.  

„EAZA již několik let kontroluje a hodnotí své členské organizace. Tento proces byl v naší zoo poprvé zrealizován ve dvou částech, nejprve formou dotazníků a posléze i vlastní návštěvou areálu včetně zázemí. Osobní kontrola v ústecké zoo proběhla v únoru letošního roku a týkala se všech oblastí, které patří do fungování zoo, tedy chovatelské práce, veterinární péče, technického zázemí či vzdělávacích aktivit," uvádí v tiskové zprávě ústecká zoo. 

V říjnu byla doručena zpráva s oficiálním stanoviskem o výsledku proběhlé kontroly. „Ústecká zoo je nadále členem EAZA, na dobu dvou let, během kterých musí vyřešit všechny závažné připomínky komisařů. Hlavním důvodem, je fakt, že v důsledku podfinancování zoo v minulých desetiletích se neuskutečnil rozvoj některých expozic tak, aby splňovaly navyšující se standardy chovu EAZA a současně není v tuto chvíli zřizovatelem schválen generel zoo, ve kterém jsou tyto nedostatky řešeny. Ze strany EAZA bylo oceněno zpracování generelu jako realistická a vhodná varianta rozvoje ústecké zoo v moderní a progresivní zoo“, informuje ředitel organizace Ing. Roman Končel.

Ústecká zoo byla oceněna za podporu ochranného a výzkumného programu Pesisir Balikpapan a také za vzdělávací program na vysoké úrovni, jenž zahrnuje výukové programy pro školní kolektivy, edukativní prvky v areálu a nabídku pro rozvoj vztahu dětí k přírodě.

„Ve spolupráci se Statutárním městem Ústí nad Labem bylo v letošním roce řešeno několik havarijních situací v naší zoo a také uvolněny finance na rekonstrukci některých expozic v kontextu se zněním generelu a zároveň na rekonstrukci výběhu pro nosorožce, proto můžeme spolupráci s naším zřizovatelem hodnotit pozitivně, což je zmíněno i ve zprávě EAZA“, doplňuje Ing. Roman Končel. Pro budoucnost ústecké zoologické zahrady je rozhodující schválení generelu zoo a přislíbení finančních prostředků, kterými mohou být splněny standardy Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií.

Zdroj: tisková zpráva Zoo Ústí nad Labem

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru