OBRAZEM: Hasiči cvičili v trmické teplárně. V nové kotelně zasahovali vůbec poprvé
Foto: ČEZ
Ústí nad Labem

Trmice – Vyhodnocení zásahu podnikových hasičů u mimořádné události, včetně součinnosti s provozním i zaměstnanci mají za sebou členové havarijního štábu Teplárny Trmice. Koncem minulého týdne zde totiž proběhlo havarijní cvičení, jehož námětem bylo zahoření vzduchotechniky v plynové kotelně a záchrana zraněné osoby.

„Plynová kotelna je zcela nové výrobní zařízení v Teplárně Trmice. Proto jsme se v letošním roce rozhodli simulovat mimořádnou událost právě tam. Chtěli jsme si hlavně ověřit průjezdnost trasy, dojezdovou vzdálenost a časy. Rovněž tak orientaci našich profesionálních hasičů v pro ně ještě nepříliš známém prostředí,“ říká Jan Barnat, vedoucí odboru řízení provozu Teplárny Trmice. „Zároveň jsme si chtěli pochopitelně i ověřit, zda vše probíhá v souladu s metodikou vypracovanou pro řešení mimořádných událostí v provozech klasické energetiky Skupiny ČEZ.“

0411cvicenicez1

V praxi to znamenalo ověření reakcí a činnosti směnového inženýra, spolupráce pracovníků provozu a hasičů či funkčnosti vyrozumívacích technických prostředků jakými jsou megafon a siréna. Došlo pochopitelně i na aktivaci všech členů havarijního štábu a ověření telefonních čísel v rámci ohlašovací povinnosti dotčených orgánů a institucí uvnitř i vně ČEZ.

0411cvicenicez2

Podle scénáře zapříčinila technická závada zahoření kapes látkového filtru. Po nasátí se kouř dostal vzduchovodem i přímo do prostor kotelny. Jsou aktivována čidla protipožárního systému, načež hasiči vyjíždějí k zásahu. Po likvidaci požáru a během následného průzkumu kotelny je pod jedním ze schodišť objeven ležící provozní technik. Tomu, bez souvislosti s požárem, podjela při sestupu do nižšího podlaží na schodišti noha.

0411cvicenicez4

„Šlo jakoby o souhru náhod, neboť jsme si chtěli vyzkoušet i vyproštění zraněné osoby s následným poskytnutím první pomoci. V našem případě měl muž poraněné koleno, což si vyžádalo fixaci nohy. Po vynesení mimo kotelnu se pak jako čekalo na příjezd sanity záchranné služby, která by jej ve skutečnosti odvezla k dalšímu odbornému vyšetření,“ doplnil David Proft, velitel pobočné stanice Hasičského záchranného sboru klasické energetiky Skupiny ČEZ v Teplárně Trmice.

0411cvicenicez5

Jak se Jan Barnat i Davis Proft shodli, havarijní cvičení splnilo jejich očekávání. Podle nich se ukázalo, že teplárenští hasiči jsou na zásah v nových prostorách připraveni. „Samozřejmě nějaké drobnosti k dořešení a vylepšení se objevily. Ostatně tak tomu je u každé simulované mimořádné události. Od toho ale havarijní cvičení jsou. Díky nim se nám daří předem se připravit na případné nepříjemné situace. A co je hlavní, díky prevenci se je daří eliminovat na minimum, takže k nim dochází opravdu jen nahodile, ne-li vůbec,“ uzavřel Jan Barnat.

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru