Ústečan František Mach bojuje se zákeřnou nemoci. Dobrovolníci mu na léčbu pomáhají sehnat jeden a půl milionu korun
František Mach s vnučkou Jasmínkou. Foto: Danuše Mudriková
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - V roce 2016 byla Františku Machovi po odstranění pihy diagnostikována rakovina kůže, agresivní melanom. Následovala operace, při které lékaři nádor odstranili společně s 16 uzlinami. V současné době potřebuje Ústečan na léčbu nasbírat 1,5 milionu korun. Dobrovolnické centrum okamžitě přispěchalo s pomocí a snaží se pro Františka Macha přes nadaci Karla Janečka sesbírat potřebné finance.

„Jak se zákeřnou nemocí bojuji, jsem zjišťoval postupně. Měl jsem velké štěstí na lékaře, který doporučil biologickou léčbu. Boj začal,“ začíná ve vyprávění František Mach.

Při první kontrole bylo vše v pořádku, ale každá další návštěva lékaře byla pro celou rodinu velkým stresem. „Zafungovala kombinace dvou léků, a to bylo skvělé. Občas jsem cítil nevolnosti a únavu. Na to jsem ale rychle zapomněl, když jsem se dozvěděl, že léčba zabírá. Lékař mi doporučil jedinou účinnou a možnou léčbu, která mi pomáhala, pojišťovna na to však měla názor jiný. Vzala můj osud do svých rukou a stala se tak soudcem, který rozhoduje o tom, zda budu nebo nebudu žít,“ říká smutně Ústečan. 

I tak se František Mach nevzdával. Léčbu si hradil sám, což ho společně s manželkou dostalo do dluhů. „Po dalším vyšetření jsem se dozvěděl, že mi musí být léky odebrány, jelikož se ukázaly metastáze na plicích, v rameni a v dolní části páteře. Byl jsem zdrcený, ale lékař měl pro mě připravenou novou BIO léčbu. Bohužel se opět ozvala pojišťovna a stanovenou léčbu zamítla. Odvolával jsem se na „všechny strany“, psal i prezidentovi, ministru zdravotnictví, dostaly se mi však stejné odpovědi – nemůžeme vám pomoci. Dokonce se odvolával i můj onkolog, ale též neúspěšně. Jediná šance, aby se metastáze nerozšířily do celého těla, byla agresivní chemoterapie, kterou jsem podstoupil, a nyní mě čeká poslední. Má hodně nežádoucích účinků, a tak již další dostat nemohu, mé tělo by to nezvládlo,“ pokračuje ve svém vyprávění František Mach. 

„Rodina vždy stála při mně. Poslední rok mi nejvíce sil dodávala nejmladší vnučka Jasmínka. Dcera manželky v mé nemoci žila s námi a moc nám pomáhala. Vím, že pokud to půjde a já budu dýchat, budu za ně bojovat a snažit se, aby se měly dobře a moje nemoc/léčba je nijak nepoznamenala. Dluhy s manželkou řešíme, jsme v insolvenci a splácíme je. Žena se po psychické stránce cítí lépe a momentálně si aktivně hledá zaměstnání. Na léčbu nám bohužel již nikde nepůjčí, úspory už došly. Celková částka na léčbu činí 1 500 625 Kč,“ dodává smutně závěrem Ústečan. 

Pomoci Františku Machovi se rozhodlo Dobrovolnické centrum v Ústí nad Labem, které oslovilo nadaci Františka Janečka. Od pondělí 8. října dárci pomocí nadace sbírají finanční prostředky na léčbu. „Jeho nejmladší vnučka mu vlila novou sílu do žil, to hlavně kvůli ní svolil žádat veřejnost o pomoc. A také proto, ze Dobrovolnické centrum v Ústí nad Labem, jako jediné z oslovených, podalo pomocnou ruku,“ požádala na závěr všechny o pomoc za dobrovolníky Petra Prachařová.

Jak pomoci Ústečanu Františku Machovi najdete zde.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru