Andrej Babiš navštívil Ústecký kraj. Zajímal se o nemocnice, rekultivaci bývalých dolů i silniční stavby
Společně s ministry Brabcem a Havlíčkem premiér Babiš a starosta Buřt vysadili v Horním Jiřetíně tři nové lípy. Foto zdroj: www.vlada.cz
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Situace v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, rekultivace severočeských hnědouhelných dolů, projekty na zlepšování životního prostředí v Horním Jiřetíně a plánovaný obchvat města Bílina byly ve středu 18. září tématy návštěvy premiéra Andreje Babiše, vicepremiéra a ministra průmyslu Karla Havlíčka, ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, ministra životního prostředí Richarda Brabce a ministra dopravy Vladimíra Kremlíka v Ústeckém kraji.

Premiér Andrej Babiš zahájil návštěvu Ústeckého kraje v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. S ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a vedením nemocnice jednali mimo jiné o úhradové vyhlášce a personálním zabezpečení nemocnice. Premiér podpořil i úsilí nemocnice stát se nemocnicí fakultní a otevřít zde pobočku Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„V celém kraji chybí asi sto doktorů. Oceňuji, že mají asi šedesát doktorů z Ukrajiny. Probírali jsme i potřebu nových přístrojů, potřebují nukleární urychlovač za sto deset milionů,“ konstatoval předseda vlády. „Jednali jsme i o situaci v nemocnici Rumburk, kterou jsme několikrát řešili, ale bohužel město, i když slíbilo, že tu nemocnici oddluží, tak ji pustilo do insolvence. Pan ministr je ale v kontaktu s insolvenční správkyní a řeší to,“ podotkl premiér Babiš. Zdůraznil, že české zdravotnictví není v žádné krizi a připomněl mimořádné nárůsty financí, které v posledních letech do zdravotnictví plynou.

2009babis2

Premiéra Andreje Babiše v ústecké Masarykově nemocnici přivítali zástupci vedení Krajské zdravotní.

Předseda vlády se následně setkal s vedením Ústeckého kraje. S hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem, ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem řešili současnost a budoucnost rekultivačních prací v lokalitách hnědouhelných dolů. Jednou ze zvažovaných variant je i propojení všech těžebních jam tak, aby na Ústecku mohla vzniknout soustava propojených jezer využitelných i k produkci čisté elektrické energie.

„Ten projekt je velice pěkný. Obyvatelé kraje si to určitě zasloužili, protože dopady na jejich životy, životní prostředí a jejich zdraví byly za minulého režimu velice negativní. Na druhé straně jsme v situaci, kdy platíme desítky miliard za solární tunel tradičních zkorumpovaných politických stran, takže nejdříve musíme ověřit nákladnost takového projektu," uvedl premiér Babiš. Propojením všech již existujících či plánovaných jezer, která v Ústeckém kraji vzniknou sanací hornické činnosti, by bylo možné vybudovat energetické dílo srovnatelné s výkonem malé jaderné elektrárny.

Členové vlády si prohlédli také konkrétní lokality, v nichž už rekultivační práce skončily, ještě probíhají či teprve se plánují, a to konkrétně severočeská jezera Milada a Most, která vznikla z původních těžebních jam, a lom ČSA, v němž má těžba skončit v roce 2024. Více informací v tiskové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu.

2009babis3

Premiér Andrej Babiš a vicepremiér Karel Havlíček si vyslechli plány na pokračování rekultivací zaplavených lomů.

V Horním Jiřetíně přivítal premiéra a členy vlády starosta města Vladimír Buřt. Hovořili o výměnách zastaralých, neekologických kotlů na pevná paliva, které mohou i občané města díky státnímu dotačnímu programu, tzv. kotlíkovým dotacím, vyměnit za moderní, životnímu prostředí šetrnější zdroje tepla. Starosta se pochlubil i obecními projekty zlepšujícími hospodaření s vodou – obnovou a regenerací umělé vodní nádrže a obnovou funkčnosti místního rybníka. Společně s ministry Brabcem a Havlíčkem pak premiér Babiš a starosta Buřt vysadili v Horním Jiřetíně tři nové lípy.

„Naše vláda se může pochlubit konkrétními výsledky. Máme Národní koalici proti suchu, bojujeme za to, aby byl dostatek vody, abychom zadržovali vodu v krajině. Samozřejmě, bojujeme za lepší ovzduší, čehož příkladem jsou i kotlíkové dotace a je samozřejmě důležité, aby pan ministr Brabec našel dost peněz pro všechny žadatele. Máme dlouhodobé plány na desítky let v hodnotě desítek miliard, věnujeme tomu pozornost. I sázení stromů je velmi důležité, je to symbolické a určitě v tom budeme pokračovat,“ uvedl premiér Babiš a připomněl svou účast na Klimatické konferenci OSN v New Yorku, která se bude konat příští týden.

Posledním bodem cesty předsedy vlády po Ústeckém kraji bylo město Bílina, kde se premiér Babiš zajímal o výstavbu obchvatu města. Společně s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem si prohlédli lokalitu, kde by plánovaný obchvat Bíliny měl vést tunelem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru