Premiér Andrej Babiš znovu podpořil vznik kardiochirurgie v ústecké Masarykově nemocnici
Foto: Krajská zdravotní
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Předseda vlády České republiky Ing. Andrej Babiš a ministr zdravotnictví ČR Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA, znovu podpořili vznik kardiochirurgického pracoviště v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem a na tento krok navazující snahu Krajské zdravotní, a. s., (KZ), největšího zdravotnického zařízení v Ústeckém kraji, o získání statutu centra komplexní vysoce specializované kardiovaskulární péče (CKVSKP) od ministerstva zdravotnictví.

Podporu deklarovali při své návštěvě ústecké nemocnice v rámci výjezdu kabinetu do Ústeckého kraje 18. září 2019, kdy debatovali v lékařské knihovně Vzdělávacího institutu KZ s představiteli KZ a jejími zdravotníky.

Diskuzi, ve které byla probrána řada témat z oblasti zajišťování zdravotní péče v Ústeckém kraji, se zúčastnili náměstek hejtmana Ústeckého kraje RSDr. Stanislav Rybák, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s., Ing. Jiří Novák, generální ředitel Ing. Petr Fiala, členové vedení Krajské zdravotní, a. s. (KZ) a specialisté ústeckého kardiocentra v čele s přednostou Kardiologické kliniky Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., prof. MUDr. Pavlem Červinkou, Ph.D., FESC, FSCAI. Debatě předcházela návštěva školicího střediska centra robotické chirurgie, kde hosty přivítal MUDr. Jan Schraml, Ph.D., přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

Ing. Jiří Novák, předseda představenstva KZ, poděkoval za podporu ze strany vládních představitelů, které se kardiochirurgii v Ústí nad Labem doposud dostalo. „Úspěšně jsme uzavřeli smlouvy se zdravotními pojišťovnami o poskytování a úhradě akutní lůžkové péče v oboru kardiochirurgie a od 1. července tuto péči pojišťovny hradí. Vynakládáme veškeré úsilí k získání statutu CKVSKP v příštím roce a připravujeme výstavbu nového pavilonu pro centrální operační sály s předpokládanými náklady 850 milionů korun, kam celé kardiocentrum přestěhujeme,“ zdůraznil Ing. Jiří Novák.

„Kardiochirurgie a kardiocentrum de facto funguje a věřím, že obdrží potřebný status oficiálně. Bavili jsme i o nedostatku zdravotnického personálu v Ústeckém kraji, kdy Krajské zdravotní nyní chybí zhruba stovka lékařů. Vedení společnosti má zájem získat pro ústeckou nemocnici pobočku lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Za určitých okolností o tom budeme s panem ministrem jednat,“ reflektoval další témata, která zazněla při středeční diskuzi s vedením KZ a jejími zdravotníky v ústecké nemocnici předseda vlády Ing. Andrej Babiš.

„Pokaždé, když Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem navštívím, je vidět patrný rozvoj, ten je opravdu evidentní. Jedním z příkladů je právě kardiocentrum s fungující kardiochirurgií. Bylo to přání Ústeckého kraje a dnes už pracoviště reálně funguje. Je to pozitivní věc pro celou tuto oblast, tedy není to otázka jen ústecké nemocnice. Zdravotnictví se rozvíjí v celém Ústeckém kraji,“ konstatoval ministr zdravotnictví ČR Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA.

„Vyjádřenou podporu od pana premiéra a pana ministra vnímáme jako vyvrcholení snah současného představenstva a managementu týmu kardiocentra. Vydali jsme se touto nelehkou cestou, i když se nám zpočátku mnozí vysmívali, že tato cesta nikdy nikam nepovede. Situace je dnes úplně jiná – povede k získání statutu komplexního kardiovaskulárního centra pro ústeckou nemocnici Krajské zdravotní,“ řekl Ing. Petr Fiala, generální ředitel KZ.

Předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s., předal ministru zdravotnictví žádost o rozšíření statutu „Centra vysoce specializované kardiovaskulární péče“ na „Centrum komplexní vysoce specializované kardiovaskulární péče“ již při jeho první návštěvě Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem 19. března 2018.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru