V Česku bude konečně platit elektronická dálniční známka. Kdy už nebudeme muset lepit kupony na sklo?
Dálnici zaplatíte třeba v e-shopu. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

ČR - Poslanci se dohodli na novém projektu, který bude ulehčovat život v oblasti dopravy. Schválili zavedení elektronických dálničních známek.

Systém schváleného videotollingu bude funkční od prosince 2020 a zavedení se plánuje na rok 2021. Uživatel zpoplatněné silnice s vozidlem do 3,5 tuny bude moci uhradit poplatek nejen na fyzických prodejních místech, ale také prostřednictvím nákupu v e-shopu (přes PC, telefon atd.).Odpadne tedy povinnost cokoliv lepit na sklo a následně strhávat. Řidič tedy nebude potřebovat mít v autě žádnou formu papírové známky, vše bude elektronicky, pouze obdrží doklad o prodeji a toto potvrzení o úhradě bude vozit sebou.

Kupovat bude možné stejně jako dnes desetidenní, měsíční a roční kupóny.

Cílem je zvýšení komfortu řidičů, elektronické kupony zabrání padělkům, automatizovaná kontrola pak zajistí, aby řidiči nejezdili po dálnicích bez úhrady příslušného poplatku. Peníze z dálničních kuponů jdou prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury zcela zpět do oprav a nových silničních staveb.

Na sousedním Slovensku obdobný systém funguje už řadu let.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru