Strážníci myslí i na starší občany: V klubu seniorů přednášeli o silniční dopravě
Foto: Městská policie Ústí nad Labem
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - V uplynulém týdnu se v Klubu seniorů při SVKUL uskutečnila přednáška na téma „Senioři v silniční dopravě“. Přednášku realizovali strážníci z oddělení prevence kriminality a dopravní výchovy Městské policie Ústí nad Labem, v rámci preventivního projektu „Myslíme na Vás“, který se pořádá pod záštitou primátora města Ústí nad Labem Petra Nedvědického.

Na závěr byly všem účastníkům rozdány reflexní prvky, důležité při pohybu v silničním provozu, které pro seniory věnovalo vedení města. Celý projekt je zaměřen na aktivity Městské policie Ústí nad Labem v oblasti posilování kompetencí, které zvýší odolnost cílové skupiny (seniorů a handicapovaných) vůči rizikům hrozícím této věkové kategorii občanů. Aktivita je zaměřena na jednu z nejohroženějších skupin obyvatel města - seniory a handicapované spoluobčany. Realizace projektu probíhá formou přednášek, besed a setkávání s cílovou skupinou. Smyslem projektu je pomoci potenciálním obětem trestné činnosti a zvýšit pocit bezpečí občanů ve městě. V rámci projektu chtějí strážníci oslovit co největší počet seniorů a handicapovaných občanů.

Projekt se skládá ze dvou klíčových aktivit:

  1. Přednášky a besedy v klubech, domovech a zařízeních pro seniory a handicapované občany. Téma přednášek: a) finanční gramotnost, b) ochrana majetku c) ochrana vlastní osoby. Přednášky provádí strážníci městské policie spolu s pracovníky sociálního odboru a také odborníkem ze „Sdružení ochrany spotřebitelů“. Speciální částí těchto setkání bude i výcvik sebeobrany seniorů vedené specialisty z městské policie.
  2. Setkávání a informování osob z cílové skupiny na veřejných místech probíhají formou kampaní a předávání informací prostřednictvím letáků, samolepek a brožurek, informujících o možnostech aktivní ochrany před protiprávním jednáním, které je ohrožuje a snižuje kvalitu jejich života.

Těmito aktivitami se strážníci pokouší minimalizovat dopady problémů, které byly výše popsány. Chtějí přispět k ochraně seniorů před nástrahami různých prodejců, „nabízečů zboží“ a jejich nekalými praktikami. Formou besed a na základě vzájemného vyměňování zkušeností si připomínat, jak chránit svůj majetek nebo řešit složité životní situace. Dále pak formou vhodně volených ukázek a pouček doporučit, jak chránit vlastní osobu před případnými pachateli a jejich protiprávním jednáním.

Jak uvedl náměstek primátora Tomáš Vlach: „Podobné akce budou pokračovat i v budoucnu. Senioři většinou úspěšně odolávají pokusům o vylákání peněz, ale jsou nová témata a nové způsoby, jak podvodníci cílí na tuto skupinu obyvatel. Aktivitu městské policie proto jednoznačně vítám“.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru