V Ústí je možné se nechat anonymně a zdarma otestovat na virus HIV
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Od 22. května je možné nechat se anonymně a zdarma otestovat ve zcela novém HIV checkpointu České společnosti AIDS pomoc. Pravidelně každou středu, vyjma svátků, bude v čase od 15 do 18 hodin v provozu poradna ČSAP v Lékařském domě v ulici V Jirchářích přímo u ústeckého vlakového hlavního nádraží.

Testování zde bude probíhat dle standardů, na které jsou klienti ČSAP zvyklí z pražského Domu světla, kde probíhá testování nepřetržitě dvakrát týdně již od roku 1999. K provedení testu je nutný odběr žilní krve z loketní jamky, výsledek si klient může vyzvednout následující týden. K dispozici jsou ale také rychlotesty, jejichž výsledek je znám nejdéle do 15 minut. Zájemci o test se v novém checkpointu setkají s profesionálním a individuálním přístupem bez jakýchkoli předsudků. Příjemný a přátelský personál poskytne k testu potřebné poradenství a zodpoví případné další dotazy.

Nový checkpoint otevřela ČSAP ve spolupráci s primářem Infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice MUDr. Pavlem Dlouhým. „Včasné zjištění HIV infekce je velmi důležité – moderní účinná léčba zajistí pacientům spokojený a plnohodnotný život. Navíc zabrání šíření HIV: kdo je dobře léčen, nemůže být zdrojem nákazy pro své okolí.“ říká primář Dlouhý.

Místopředseda ČSAP Tomáš Rieger, který zároveň vede teplický HIV checkpoint, k tomu dodává: „V loňském roce jsme v Ústí nad Labem pravidelně testovali v naší mobilní ambulanci a ověřili jsme si tak, že je zde po našich službách poptávka. Ústí nad Labem je od roku 2005 členem Národní sítě Zdravých měst ČR a my jsme rádi, že otevřením další naší pobočky můžeme k naplnění smyslu tohoto projektu přispět. Nabídku pana primáře jsme proto uvítali. Navíc nám jako lékař bude zajišťovat předepisování pre-expoziční profylaxe.“

Pre-expoziční profylaxe, zkráceně PrEP, znamená preventivní užívání léku na HIV a je vhodný pro HIV negativní osoby, které jsou ve vysokém riziku infekce tímto virem. PrEP pomáhá snížit riziko infekce a společně s užitím prezervativu nabízí tato kombinace velmi účinnou ochranu. Zásluhou ČSAP je PrEP v ČR od letošního roku cenově dostupnější, z původních takřka šesti tisíc klesla cena měsíční dávky na 990 korun a přiblížila se tak cenové úrovni vyspělých západních zemí.

Česká společnost AIDS pomoc, nestátní nezisková organizace se sídlem v Praze, která si v letošním roce připomene 30. výročí svého vzniku, hájí práva a zájmy osob infikovaných virem HIV a realizuje preventivní a osvětovou činnost proti šíření této infekce. V nedávné době spolek rozšířil své aktivity i na oblast právní pomoci v případech diskriminace HIV pozitivních osob a na snižování společenského stigmatu, který s sebou HIV infekce může přinášet. Financování organizace je z dotací, darů a příspěvků.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru