Dva lidé v Ústeckém kraji mají závažnou infekci z jídla, onemocněli žloutenkou typu E
Vepřové maso. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj – Dva případy virové hepatitidy typu E (hovorově žloutenka) byly na přelomu měsíce května a června hlášeny Krajské hygienické stanici v Ústí nad Labem. Ta o tom informovala ve zprávě o epidemiologické situaci za 22. týden tohoto roku.

Od začátku letošního roku bylo v Ústeckém kraji hlášeno již 19 případů tohoto typu žloutenky. „Ve všech případech onemocněly dospělé osoby bez epidemické souvislosti, ve věku 31– 66 let, s převahou mužů (8 mužů a 4 ženy). Většina z nich udávala konzumaci vepřového masa, zabíjačkových produktů nebo domácí grilování,“ uvedla krajská hygienická stanice.

Hepatitida E je onemocnění jater doprovázené jejich zánětem a obvykle probíhá akutně. První příznaky se objevují většinou za 15 až 60 dnů (průměrně za 40 dnů) od nakažení a zpočátku mohou být poměrně nenápadné, např. může chybět typické žluté zbarvení bělma a kůže.

Nebezpečná je hlavně v těhotenství, může totiž ohrozit život matky i plodu. Přenos potravinami se jeví jako hlavní cesta šíření nákazy. Hlavním zdrojem viru hepatitidy E jsou domácí i divoká prasata.
Nejlepší ochranou proti nakažení je proto dodržování hygienických návyků, pití nezávadné vody a důkladná tepelná úprava masných výrobků, zejména pokud jsou z domácích zabijaček a zvěřinových hodů. Virus hepatitidy E je zničen při tepelné úpravě, která trvá alespoň dvacet minut a při které teplota uvnitř masa dosahuje minimálně 70 stupňů.

Je třeba úplně vyloučit konzumaci syrového vepřového a jeleního a též syrového masa a výrobků z divočáků. Léčba onemocnění je podpůrná, nezbytná je abstinence alkoholu a omezení fyzické aktivity. Infekce většinou sama ustupuje. Proti žloutence typu E není v ČR dostupná očkovací látka.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru