Cestující v ústecké MHD při použití bezkontaktní platební karty ušetří za jízdné
Ilustrační snímek a grafika: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem – Po více jak měsíčním testovacím provozu ústecký Dopravní podnik spustí 18. června do ostrého provozu první etapu elektronického odbavovacího systému. Pro cestující to znamená, že k platbě jízdného budou moci přímo ve vozech využívat bezkontaktních platebních karet.

„Multikanálový elektronický odbavovací systém pro městskou hromadnou dopravu, jehož základem je bezkontaktní platební karta, umožní komfortní a moderní způsob odbavení cestujících. Mezi základní přínosy bude patřit rychlost, jednoduchost a rozšíření možnosti odbavení nebo poskytnutí slevy z ceny jednotlivého jízdného při využití elektronické platby,“ řekl ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem Libor Turek.

Při využití bezkontaktní platební karty cena jednotlivých jízdenek bude zvýhodněna oproti papírové o 10 procent. Cestující namísto 18 Kč zaplatí 16,20 Kč, v případě jízdného v hodnotě 21 Kč pak přijde cestování na 18,90 Kč. „Je důležité, aby cestující vždy při nástupu do vozidla přiložil bezkontaktní platební kartu k validátoru po dobu, než se objeví informace „Nástup“ a při výstupu provedl přiložení bezkontaktní platební karty k validátoru po dobu, než se objeví informace „Výstup“. Pro plynulé odbavení je cestující povinen si kartu před nástupem do vozidla nebo před výstupem z vozidla vždy připravit,“ upozornila v tiskové zprávě mluvčí ústeckého Dopravního podniku Jana Dvořáková. Cestující, který při výstupu z vozidla nepřiloží k validátoru platební kartu, se vystavuje riziku, že mu bude odečtena cena za jízdu až do konečné zastávky daného spoje.

Zaplacení jízdného budou revizoři kontrolovat pomocí čtečky. „Při zahájení revizorské kontroly se na validátorech objeví informace - ,,Probíhá přepravní kontrola“ a „Dočasně pozastavený prodej jízdenek“. Cestující bude revizorem požádán o předložení jízdního dokladu, v případě že cestující použil bezkontaktní platební kartu, přiloží ji k revizorské čtečce, kde revizor zjistí, zda má platnou transakci pro danou linku, tedy jestli při nástupu přiložil kartu k validátoru. Na displeji revizorské čtečky se zobrazí informace o platnosti - / - neplatnosti jízdního dokladu, případně, že nebyl doklad nalezen,“ dodala Jana Dvořáková.

Veškeré informace k novému odbavovacímu systému jsou zveřejněny na stránkách Dopravního podniku města Ústí nad Labem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru