Nezaměstnanost nadále klesá. Jsme na rekordních hodnotách
Strategická průmyslová zóna Triangle. Ilustrační foto. Zdroj: Triangle
Ústí nad Labem

ČR - Česká republika si v rámci Evropské unie udržuje velmi dobrou kondici trhu práce. Podobně jako v předchozích letech i v roce 2018 rostla v Česku zaměstnanost a klesala nezaměstnanost. Tento vývoj Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) průběžně sleduje a pravidelně shrnuje v materiálu Analýza vývoje zaměstnanosti a nezaměstnanosti. Tu představilo právě nyní.

Příznivý vývoj českého hospodářství a aktivní zásahy státu se pozitivně odrážejí na růstu zaměstnanosti a poklesu nezaměstnanosti. Počet zaměstnaných vzrostl v roce 2018 meziročně o 72,2 tisíce na 5 296,8 osob, tedy o 1,4 %. Na růstu zaměstnanosti se podíleli zejména zaměstnanci, jejichž počet se oproti roku 2017 zvýšil o 68,8 tisíce. Souběžně ubývá v Česku nezaměstnaných osob. Průměrný počet uchazečů o zaměstnání poklesl v roce 2018 meziročně o 75,7 tisíce na 241,9 tisíce. Podíl nezaměstnaných osob ve věku 15 až 64 let se ve stejném období snížil z hodnoty 4,3 % v roce 2017 na 3,2 % v roce 2018.

Příznivá ekonomická situace podpořená zvyšující se efektivitou činnosti Úřadu práce České republiky se projevila i v poklesu nezaměstnanosti znevýhodněných osob. Jedná se zejména o osoby se zdravotním postižením, osoby s nízkou kvalifikací, starší osoby a osoby s dalšími sociálními hendikepy. Výskyt těchto skupin mezi uchazeči o zaměstnání meziročně poklesl nejen v absolutní hodnotě, ale rovněž se podařilo snížit jejich podíl na celkové nezaměstnanosti. Velmi dobře si Česká republika stojí i v mezinárodním srovnání a výraznou měrou přispívá k plnění závazků Strategie Evropa 2020. Jejím obecným cílem je zvýšit k roku 2020 míru zaměstnanosti osob ve věku 20 – 64 let na 75 %. V Česku byla tato hodnota překonána již v minulých letech a v roce 2018 dosáhla 79,9 %. Překonány byly ale i další dílčí cíle, v případě zaměstnanosti žen o 7,2 procentních bodů, v případě zaměstnanosti starších osob dokonce o 10,1 procentních bodů.

Začíná se ale objevovat jiný problém, zejména v některých oblastech: Nedostatek pracovníků.

Zaměstnanost už neroste tak rychle

Zároveň roste počet hlášených volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich v roce 2018 oznámili ÚP ČR 285,5 tisíce, tedy o 107,3 tisíce více než v roce 2017. Tato skutečnost se začíná projevovat zpomalením růstu zaměstnanosti a snížením dynamiky poklesu nezaměstnanosti. MPSV očekává, že tento trend bude pokračovat i v roce 2019 a bude proto realizovat opatření směrem k vyšší aktivizaci osob.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru