Nedělní diskuze: Vloni nejvíc posílila průměrná mzda od roku 2002 a klesly některé dávky. Pocítili jste to nějak?
Chodí vám na účet více peněz? Ilustrační foto: CC0
Ústí nad Labem

ČR - Ministerstvo práce a sociálních věcí předložilo vládě analýzu obsahující informace o vývoji příjmů, výdajů, úvěrů a úspor, spotřebitelských cen a životních nákladů domácností v minulém roce. Podle statistik loni došlo k největšímu meziročnímu posílení průměrné mzdy od roku 2002.

Největším zdrojem peněžních příjmů domácností byly mzdy. Průměrná měsíční nominální mzda v národním hospodářství dosáhla v roce 2018 úrovně 31 885 Kč a její meziroční dynamika růstu se zvýšila o 1,9 p. b. na 8,1 %, po zohlednění nárůstu cenové inflace došlo k výraznému posílení průměrné reálné mzdy o 5,9 %. Jednalo se o nejvyšší zaznamenané reálné zvýšení její úrovně od roku 2002 (ve srovnatelném období).

Příjmy sociálního charakteru – druhé nejvýznamnější složky úhrnných příjmů domácností – vzrostly o 5,0 %. Pokles byl zaznamenán u dávek pomoci v hmotné nouzi a podpor v nezaměstnanosti, naopak příjmy občanů z ostatních druhů sociálních dávek se zvýšily. Průměrná výše samostatně vypláceného starobního důchodu v prosinci 2018 vzrostla o 4,8 % na 12 435 Kč. U žen činil 11 296 Kč, čímž představoval 82,4 % průměrného důchodu mužů (13 703 Kč).

Průměrná meziroční míra cenové inflace činila 2,1 % – největší vliv na růst cenové hladiny v roce 2018 měly rostoucí náklady na bydlení, zejména se jednalo o nájemné a elektrickou energii. Významný proinflační vliv měly také rostoucí ceny potravin (mléčné výrobky, vejce, ovoce, maso), dopravy (pohonné hmoty), alkoholických nápojů a tabáku.

Co vy na to? Pocítili jste zlepšení příjmů ze zaměstnání? Napište nám své názory do diskuze.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru