Zažili jsme první letní den, víkend však přinese citelné ochlazení
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecko - Také na severozápad Čech dorazilo léto, poprvé v tomto roce – v průběhu čtvrtečního odpoledne se rtuť teploměru vyšplhala až na 26 °C s tím, že velmi teplo bylo také nahoře v Krušných horách, kde povětšinou naměřili 16 až 20 °C, sem tam ještě více.

Tak teplé počasí nepanovalo ani ve Španělsku anebo v Řecku, třeba v Athénách zaznamenali nanejvýše 20 °C. Silně nadprůměrné teploty nicméně končí, po pátečních přeháňkách a bouřkách dorazí chladnější vzduch a oblačnost.

V pátek 26. dubna bude ještě zpočátku pokračovat jižní vítr, díky kterému se čtvrtku podařilo dosáhnout až na 26 °C, pročež se stal letošním prvním letním dnem (denní maximum činí 25 °C a více). Avšak během dne přes nás přejde střed tlakové níže a posléze k nám začne od severozápadu až západu pronikat chladnější a vlhčí oceánský vzduch. Pomineme-li oblaka vysokého patra, tak se první polovina pátku ponese ve znamení slunné oblohy, poté se ale zatáhne a především v (pozdních) večerních hodinách nepřekvapí přeháňky a bouřky. Zkrátka sprchne, dost možná i s bonusem v podobě blesků a hromů. Nejvyšší odpolední teploty znovu okolo 22 až 26 °C, ráno v minimu kolem 9 až 13 °C.

Sobota 27. dubna už proběhne v duchu oceánského proudění, a to kvůli vlivu jižní strany pole nižšího tlaku vzduchu nad Britskými ostrovy, jižní Skandinávií a Pobaltím. Mraků prakticky po celý den dosyta, pouze k večeru jich nejspíše přechodně (trochu) ubude. Co se srážek týče, nějaká ta přeháňka, případně deštík (tj. fakticky přeháňka s dlouhou životností) se dozajista objeví. Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C, ráno v minimu kolem 6 až 10 °C.

V neděli 28. dubna se nad Beneluxem a okolím vyplní (zanikne) tlaková níže, počasové podmínky proto budou v podstatě stejné jako v sobotu. Takže převážně oblačno s tím, že k večeru by se postupně mohlo vyčasit. Srážky pravděpodobně žádné, maximálně nějaká slabá přeháňka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C, ráno v minimu kolem 3 až 7 °C. (soj)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru