Háčkované chobotničky zpříjemní nedonošeným dětem pobyt v ústecké nemocnici
Háčkované chobotničky zpříjemní nedonošeným dětem pobyt v ústecké nemocnici. Foto: Petr Sochůrek
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Sto háčkovaných chobotniček spolu s dvaceti páry ponožek pro nedonošená miminka předaly zástupkyně Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem hlavní sestře ústecké Masarykovy nemocnice Markétě Svobodové a zdravotníkům neonatologické kliniky.

„Pro nedonošené novorozence mají chobotničky velký význam jak z lidského, tak medicínského hlediska. Nejenže děti zklidňují, miminka si s chapadýlky hrají a mnohem méně se personál kliniky setkává s tím, že si vytahují kanyly nebo výživové sondy. Chobotnička bývá první hračkou pro miminko po jeho narození, kterou si díky dárcům odnáší domů. Jsem ráda, že s námi klub dovedných rukou při Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem spolupracuje dlouhodobě. Jde již o jejich třetí návštěvu,“ uvedla Markéta Svobodová, hlavní sestra Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Helena Svatková, vedoucí klubu dovedných rukou v ústeckém Domu dětí a mládeže doplnila, že s nápadem uháčkovat chobotničky pro novorozence přišla v loňském roce jedna ze žákyň. „Znám hlavní sestru ústecké Masarykovy nemocnice Markétou Svobodovou, oslovila jsem ji, zda by měla o háčkované hračky zájem a tak jsme se domluvily. Na internetu jsem zjistila, že chobotničky pro novorozence jsou v dnešní době žádané, vytiskla jsem návody a vznikl tento projekt. Chtěla bych tak poděkovat ústeckému magistrátu za finanční podporu, Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem za poskytnutí prostor a v neposlední řadě všem členkám klubu dovedných rukou, bez kterých by nebyl projekt realizován,“ řekla Helena Svatková.

Neonatologická klinika Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., je jedním ze dvou perinatologických center Krajské zdravotní, a. s., přičemž druhé se nachází v mostecké nemocnici, a dvanácti center v celé České republice. „V rámci třístupňové diferencované péče naše ústecké zdravotnické pracoviště zajišťuje všechny tři úrovně péče o novorozence, od péče o fyziologické novorozence přes intermediární až po nejvyšší intenzivní resuscitační péči. Spádová oblast oddělení přesahuje hranice Ústeckého kraje a sahá až do kraje Libereckého,“ doplnil přednosta Patrik Hitka.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru