Poslanci, senátoři a hejtmani společně apelují na stát: Začněte urychleně řešit dopady útlumu těžby uhlí!
Zámek Jezeří ležící nad vyuhlenou krajinou na Mostecku. Foto: e-deniky.cz
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Vůbec poprvé v historii se spojilo 26 poslanců a senátorů ze dvou krajů napříč všemi politickými stranami, aby společně s kraji, městy i obcemi bojovali za region. Členové obou komor Parlamentu České republiky za Ústecký a Karlovarský kraj požadují společně po státu, aby urychleně zřídil transformační fond, ze kterého se bude financovat masivní restrukturalizace oblastí Mostecké a Sokolovské hnědouhelné pánve.

V obou krajích totiž dojde k zániku tisíců pracovních míst v souvislosti s tlakem na omezení těžby a zpracování hnědého uhlí. K prohlášení se připojili i hejtmani Karlovarského a Ústeckého kraje, svou vůli ke spolupráci projevil i hejtman Moravskoslezského kraje.

Příčinou hrozící sociální i ekonomické destabilizace obou krajů je přechod na nízkoemisní technologie, spojený s nutností snižovat emise skleníkových plynů. Ten povede k ukončení využívání fosilních paliv o desítky let dříve, než bylo původně plánováno.

Ve společném prohlášení poslanci a senátoři Parlamentu České republiky, zvolení za Karlovarský a Ústecký kraj, poukazují na skutečnost, že zatímco okolní státy aktivně řeší důsledky přechodu na nízkoemisní technologie, aby nedošlo k sociálním ani ekonomickým otřesům a aby byla zajištěna prosperita uhelných regionů i v budoucnosti, v České republice je této problematice věnována jen okrajová pozornost.

V Ústeckém a Karlovarském kraji přitom uhelný a na něj navázaný energetický průmysl tvoří velmi významnou část ekonomiky. Jeho rychlý zánik bez náhrady zrušených pracovních míst i ekonomické výkonnosti by tak vedl k zásadní destabilizaci nejen samotných uhelných oblastí, ale obou krajů jako celku. Ty přitom už dnes patří ke strukturálně nejpostiženějším nejen v celé České republice, ale i v měřítku celé Evropské unie.

Vraťte peníze zpět do hnědouhelných pánví

Poslanci a senátoři ve svém prohlášení společně poukazují na skutečnost, že stát získává miliardové příjmy z tohoto průmyslu, a to nejen formou běžných daní, ale také mimořádných poplatků například ve formě emisních povolenek. Podle zákonodárců je však nyní zcela nezbytné, aby se tyto prostředky začaly alespoň z části vracet zpět ve formě cílené podpory vzniku nových pracovních míst v hnědouhelných pánevních oblastech Karlovarského a Ústeckého kraje.

Spojení tak velkého počtu poslanců a senátorů napříč politickým spektrem ve dvou krajích a připojení čelních představitelů tří krajů je situací, která nemá v novodobé historii obdoby našich regionů obdoby. Jejich spolupráce bez ohledu na stranickou příslušnost je dokladem závažnosti situace, které bude Ústecký a Karlovarský kraj čelit, pokud nedojde k urychlenému a systémovému řešení útlumu těžby a zpracování hnědého uhlí ze strany státu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru