Zklamání měst s vyloučenými lokalitami. Stát pro ně zatím skoro nic neudělal
Stěhování nepřizpůsobivých do levných bytů a vybírání drahých nájmů, na které přispívá stát, to je podstata obchodu s chudobou. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Most, Praha - Z navrhovaných opatření, která by měla pomoci městům, jež mají problém se sociálně vyloučenými lokalitami, nebylo dosud téměř nic připraveno, konstatuje primátor Mostu Jan Paparega po setkání s ministryní Janou Maláčovou. Vyplynulo to z jeho pondělního jednání na Ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV).

Předmětem jednání bylo seznámení se stavem opatření, která města požadovala při jednání u kulatého stolu v září 2018, které se tehdy uskutečnilo za účasti premiéra Andreje Babiše, ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové, ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové, zástupců Generálního ředitelství úřadu práce a zástupců ministerstva zdravotnictví.

„Výsledek pondělní schůzky byl pro nás bohužel zklamáním, kdy nám bylo ze strany paní ministryně sděleno, že ačkoliv pan premiér na jednání v září 2018 chtěl definovat opatření, která by městům, jako je Most, Kladno, Ústí nad Labem a další, pomohla, dosud z nich není připraveno téměř nic,“ konstatuje po schůzce primátor Paparega.

„Ze strany MPSV byla vypracována opatření, která upravují podmínky pro poskytování některých dávek, nicméně tato opatření situaci v Mostě bohužel nezlepší. Po konzultaci s paní ministryní Maláčovou se pokusíme nyní sjednat setkání na úrovni ministrů Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva vnitra. Jedině souhrn opatření, která byla definována na jednání v září 2018, může pomoci k tomu, abychom proti zneužívání některých dávek a zejména pak obchodování s chudobou začali, prostřednictvím efektivních nástrojů, také efektivně bojovat,“ dodal Paparega.

Soubor opatření navrhovaných městy:

  • možnost čerpat finanční prostředky na výkup bytů
  • neudělovat institut trvalého pobytu automaticky, ale navázat jej na splnění povinností
  • pronajímání bytů by mělo podléhat živnostenskému zákonu
  • zavést a zpřísnit hygienické standardy ve vztahu k bytovým jednotkám
  • sloučit doplatek na bydlení s jinou dávkou hmotné nouze
  • vypracovat cenové mapy a stanovit obvyklé nájemné v daném místě a čase
  • snížit stávající strop poskytovaných dávek
  • spojit pobírání dávek s určitými povinnostmi, např. vůči městu

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru