Ústecká zoo bude patřit dětem s handicapem
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Krásné Březno - V ústecké zoologické zahradě v pátek 2. června 2017 proběhne 10. ročník akce s názvem Noc snů, která je věnovaná dlouhodobě nemocným a handicapovaným dětem.

„Myšlenka uspořádat Noc snů se zrodila v roce 1996 v Zoo Rotterdam, která připravila zvláštní večer se speciálním programem pro dětské onkologické pacienty tamní nemocnice. Poté se výzva rychle rozšířila do celého světa a na jejím základě se začaly přidávat i další zoologické zahrady, zejména v Evropě. Počet institucí se každým rokem zvyšuje, v současné době se jedná o 282 zoologických zahrad a dalších organizací z 39 zemí po celém světě,“ uvedla Věra Vrabcová, tisková mluvčí zoo.
Ústecká zoo se poprvé zapojila v roce 2008. „Od té doby zveme děti i dospělé s handicapem pravidelně a snažíme se jim zprostředkovat zážitky, které by možná v běžném životě kvůli svému postižení či nemoci neměli možnost prožít. Letos bude účast opravdu vysoká, neboť se přihlásilo téměř 370 účastníků, z toho cca 210 dětí. Zbytek tvoří doprovod, rodiče, sourozenci, pedagogové či asistenti,“ doplnil kolega Matěj Kynšt.

„Program začíná prezencí u horního vchodu a předáním tašek s dárky. Účastníci budou rozděleni do skupin s průvodci, se kterými absolvují prohlídku horní částí zoologické zahrady, kterou průvodci doplní zasvěceným komentářem, umožní jim krmení vybraných druhů zvířat a návštěvu zázemí. Podívají se např. ke slonům ve stáji včetně možnosti krmení speciálními kuličkami, k žirafám, velbloudům, poníkům či ovečkám na Venkovský dvorek,“ popsala Nikola Roštejnská z ústecké zoo.

„Další program čeká na děti u restaurace Koliba, kde je připraveno představení Divadla V Pytli Petra Stolaře, malování na obličej, soutěže, hudba a další aktivity,“ doplnila vedoucí návštěvnického servisu Andrea Balejová a dodala: „Po skončení návštěvníky zoovláček postupně přepraví k pavilonu šelem a pavilonu exotária, které si výjimečně mohou prohlédnout po zavírací době. Budou zde připravena i kontaktní terarijní zvířata jako je užovka červená či suchozemská želva, odvážlivci si mohou sáhnout na velké červy rodu Zophobas.“

Po cestě ke spodnímu vchodu, kde čeká poslední část programu, si mohou na stanovištích u pavilonu opic vyzkoušet různé aktivity věnované českým pohádkám. „Pro děti jsme připravili lovení zlaté rybky, hledání princezny, výrobu Večerníčkovy čepice a mnohá další. To vše dětem zpříjemní čekání na závěr akce. Ve spodní části zoo se podívají na slavnostní večerní krmení tuleňů obecných a pokochají se uměním ústeckých „jojařů“, kteří za hudebního doprovodu předvedou ukázku své exhibice,“ řekla závěrem k programu Petra Siládi.

Letošní akci, stejně jako v loňském roce, finančně podpořil Ústecký kraj.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru