Pavel Kubíček ze SPOLCHEMIE Osobností české chemie 2022
foto: Ing. Pavel Kubíček
Ústí nad Labem

Prestižní ocenění Osobnost české chemie 2022 získal in memoriam Ing. Pavel Kubíček, který po dlouhá léta patřil mezi nejvýznamnější osobnosti ústecké SPOLCHEMIE. Cenu si na slavnostním letošním listopadovém Večeru s českou chemií, který každoročně organizuje Svaz chemického průmyslu ČR, převzala jeho manželka Monika Kubíčková.

Pavel Kubíček byl nejen excelentním chemikem, výzkumníkem a manažerem, ale také mozkem mnoha klíčových projektů této významné chemičky, ve které působil plných 29 let až do nečekaného úmrtí 4. března 2021. Ve SPOLCHEMII začínal jako asistent v oboru chemického výzkumu a postupně se vypracoval až na šéfa oddělení výzkumu a ředitele R&D anorganiky. Jako člověk s obrovskou vizí měl přímý vliv na koncipování strategie rozvoje firmy a je především jeho zásluhou, že se dnes SPOLCHEMIE orientuje na velmi perspektivní oblasti a patří ke špičce na trhu.

Díky Pavlu Kubíčkovi například ústecká chemička jako jedna z prvních na světě vyvinula a realizovala výrobu epichlorhydrinu z obnovitelné suroviny glycerinu. Stál například u zrodu projektu na nové výzkumné centrum, projektu na využití vodíku v dopravě, projektu odsolování odpadních vod či projektu výroby chlorovaných prekurzorů pro F-plyny 4. generace, který bude po dokončení celosvětově přínosný v boji proti globálnímu oteplování.

Pavel Kubíček byl také uznávanou autoritou mezi širokou škálou profesních organizací. V minulosti byl oceněn Ettlovou cenou pro nejvýznamnější průmyslové pracovníky v oblasti výzkumu a inovací a pražská VŠCHT jej i několikrát nominovala na udělení ceny Česká hlava. Jeho nenadálý odchod způsobený nemocí Covid-19 celou firmu velmi zasáhl - přišla o skvělého kolegu, dobrého člověka i odborníka, který již nebude mít to štěstí dočkat se úspěšné realizace některých z výše uvedených projektů, které byly založeny na jeho nápadech, vynálezech a unikátních odborných znalostech.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru