ROZHOVOR: Jakub Hranický jako dítě miloval MHD, dnes pořádá zájezdy s historickými vozy po celé republice
Jakub Hranický na spřáhle košické tramvaje Tatra KT8D5 při soukromé narozeninové oslavě.
Ústí nad Labem

ČR – Jmenuje se Jakub Hranický, je mu 27 let a už od mala ho baví městská hromadná doprava. Se starším bratrem a dědou začínali cestovat ostravskou MHD pod záminkou projet všechny linky tramvají, trolejbusů a autobusů z konečné na konečnou.

Jeho bratr tu a tam jejich cesty dokumentoval na tehdy rodinný fotoaparát. V roce 2006 dostal k narozeninám svou první soukromou „fotojízdu“. Tehdy se ale ještě v žádném případě nejednalo o akci takových rozměrů, jaké pořádá posledních 6 let.

Co si mají naši čtenáři představit pod pojmem „Fotojízda“?

Je to akce, kdy si zapůjčíme tramvaj, trolejbus nebo autobus, jako zájezdovou dopravu u různých dopravců v České republice či zahraničí. Ano, je to zvláštní, ale i tramvaj si lze objednat na zájezd. Vůz zpravidla řídí řidič, který je stejný fanoušek dopravy jako my účastnící, kteří si za tuhle akci platíme.

https://www.youtube.com/watch?v=F0qvODUeiRk

Průběh akce je prostý, jedeme ulicemi města, kde si děláme tzv. foto zastávky. Naaranžujeme vůz na různých místech tak, aby za vozem bylo nějaké pěkné zajímavé pozadí. Nebo vyrazíme s vozem na zcela neobvyklá místa, kde se v běžném provozu ten konkrétní vůz na pravidelné lince nevyskytuje. Anebo projíždíme úseky tramvajové nebo trolejbusové sítě, kde trať sice existuje, ale momentálně je nevyužívána nebo se využívá pouze při výlukách. Vše má svůj řád a tak v případě tramvají a trolejbusů nesmíme zdržovat provoz běžných linek.

Jedná se tedy o něčím výjimečné vozy?

Ano. Například historické či retro vozy, vozy před vyřazením z pravidelného provozu anebo služební či jiné speciální vozy a soupravy.

Řekněte nám, prosím, blíže o Vašem spolku

Spolek pod názvem Dopravní fotoakce vedu od roku 2016. Jelikož nejsme oficiální registrovaný spolek, na akcích se nesnažíme vydělat ani korunu. I přes to, že se některým účastníkům může cena za jízdu 200 – 500 Kč (podle druhu a časového rozsahu akce) zdát přehnaná, jedná se vždy o částku, která pokrývá náklady provozu vozů. V případě, že se náhodou stane, že se vybere více peněz, než je potřeba, jsou investovány do následující akce, která může být tak potom levnější.

Kde se mohou zájemci dozvědět o Vašich připravovaných akcích?

Dozvědí se o nich vždy v předstihu na našich sociálních sítích Facebook, nebo Instragram, kde nás najdou stejně jako na YouTube pod názvem „Dopravní fotoakce“. Své stálé účastníky informujeme o akcích také pomocí zaslání pozvánky na e-mail.

A co teď tedy aktuálně připravujete?

Naše nejbližší akce se uskuteční už v sobotu 28. srpna v Chomutově. Ve spolupráci se soukromým vlastníkem retro autobusů panem Drobným, jsme si pro zájemce připravili krásné prožití celého sobotního dne v ulicích tohoto krásného města.

Ve městě budete moci na fotojízdě potkat například legendu českých ulic Karosu B732, tzv. „Sedmikilo“, které bylo v ulicích Chomutova pod dopravním podnikem měst Chomutova a Jirkova k vidění od roku 1990 do roku 2016. Mezi další legendy bude patřit původně polský autobusu Ikarus 280.70E, přezdívaný „Čabajka“, který sice nikdy do běžného provozu v Chomutově nezasáhl, ale přes to se vůz maďarského výrobce zapsal do paměti všech, kteří zažili MHD na konci minulého století. Tato legenda jezdila v mnoha dalších českých městech.

1208fotoakce

Poslední retro vůz bude trolejbus Škoda 15Tr, který si zapůjčíme od Chomutovsko Jirkovského dopravního podniku. Tyto trolejbusy si pamatuje v ulicích každý. Skončily v provozu totiž teprve celkem nedávno.

Akce bude doplněna o exkurzi v areálu Dopravního podniku Chomutov a Jirkov. Celodenní vstupenka je za 400 Kč v případě, že budete platit on-line převodem peněž na účet. V případě, že se budete chtít zúčastnit pouze jedné ze tří částí, cena bude 300 Kč s převodem na účet.

Účast je nutné rezervovat ve formuláři: forms.gle/gjbLMFj4W7UQH8Nw9. V 10:00 bude odjezd od chomutovského hlavního nádraží s autobusem Karosa B732. Ve 13:30 začne druhá část akce exkurzí ve vozovně DPCHJ a následovat bude jízda trolejbusem Škoda 15Tr. A celou akci zakončíme v 16:30 dvouhodinovou jízdou autobusem Ikarus 280.70E, také z areálu DPCHJ.

A otázka na závěr, jaká je vaše do budoucna?

Mým cílem je pro náš spolek vytvořit internetové stránky, kde budou krásně veškeré informace při sobě. Co nám v tom ale brání, je nedostatek času pro správu této internetové stránky. Proto, kdyby se mezi čtenáři našel nějaký šikovný dobrovolník, který umí tvořit internetové stránky v jazyce HTML, ať neváhá a ozve se nám na e-mailovou adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Moc rádi ho uvítáme v našem úzkém skromném týmu.

A co se týká budoucnosti jízd, rád bych uskutečnil pro veřejnost a fanoušky další akci například na Slovensku, kterou jsme měli v plánu už tento rok, ale plány nám překazil koronavirus. Mé plány jsou občas šílené a dlouhodobé, přiznám se, že jednu akci v hlavně mám už dokonce i na rok 2024. Bude se jednat o krásné 60. výročí provozu jedné tratě na Slovensku. Ale to si zatím nechám pro sebe, ať se vaši čtenáři trošičku potrápí.

fotogalerie

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru