David Kočiš: Některá opatření se mohou zdát drsná. Ale jsou účinná. Na rozdíl od líbivých frází
Ing. David Kočiš
Ústí nad Labem

David Kočiš zaujme svojí přímostí. Nechodí kolem horké kaše a nebojí se jednoduše vysvětlit, co si o daném tématu myslí.

Upřímnost bez vymlouvání a lpění na selském rozumu jsou atributy programu hnutí Trikolóra, které ho zaujaly. Jsou totiž vlastní i jemu. Na kandidátce hnutí Trikolóra pro Ústecký kraj má číslo 2.

Proč jste se rozhodl kandidovat právě za hnutí Trikolóra?

Hnutí Trikolóra má přednosti, kterými se nemůže pochlubit žádná jiná strana. Máme například hodně výrazného pana předsedu, Václava Klause ml. Ten dokáže zaujmout svou upřímností a přímočarostí. Mně osobně imponuje tím, že neváhá prosazovat své názory i přesto, že mohou pro část veřejnosti, zvyklou na populistické a líbivé fráze politiků, vyznít kontroverzně.

Další předností je jednoduchý program Trikolóry, srozumitelný i pro člověka, který se politikou nikdy nezabýval. Sázíme na zdravý selský rozum, který se ze společnosti začíná bohužel čím dál více vytrácet.

Jste logistikem ve vazební věznici v Teplicích a setkáváte se tak denně s lidmi z okraje společnosti. Sociální problematika tíží poměrně velkou část Ústeckého kraje. Myslíte si, že je možné změnit chování těch, kteří celý život proplouvají sociálním systémem?

Je potřeba změnit nejen chování, ale hlavně myšlení těchto, v podstatě, příživníků. A to lze jediným způsobem. Totiž zredukováním možností čerpání dávek a podpor od státu.

Je nutné nastavit podmínky tak, že abych se měl dobře, musím pracovat. Pokud snahu pracovat nemám, nemohu počítat s tím, že mi stát automaticky zajistí pohodlný život, jinými slovy: co odpracuješ, to dostaneš.

Nástroje zastupitelstva kraje jsou dány ze zákona, zastupitelstvo může předkládat návrhy zákonů Poslanecké sněmovně nebo podávat návrhy na zrušení právních předpisů Ústavnímu soudu. Proto je důležité zodpovědně volit, aby se ve složení zastupitelstva, v práci jeho členů, mohl prosadit program strany, za kterou kandidují. Konkrétně jedním z hesel Trikolóry je „Normální je pracovat, ne čerpat“. A mimo jiné máme v programu právě změnu sociální systému.

Které oblasti byste se chtěl jako krajský zastupitel nejvíce věnovat?

Právě této problematice – tedy vyloučeným oblastem, sociálním záležitostem a bezpečnosti. A s ohledem na to, že celý život sportuji, tak také sportu a volnému času.

Nejen Ústecký kraj trápí nedostatek pracovníků ve zdravotnictví. A také ve školství. Jak byste chtěl podpořit české zdravotníky v tom, aby zůstávali v českých nemocnicích a stejně tak učitele, aby zůstali v Ústeckém kraji?

Každý z nás chce mít jistotu, že má v blízkosti svého bydliště nemocnici. A že v té nemocnici pracuje kvalifikovaný personál, sestřičky a lékaři, se kterými se domluví. Proč české zdravotní sestry pracují raději jako pokojské v německých hotelech? Pár jich znám, a tak jsem se zeptal. Docela mne překvapilo, že jim v první řadě nešlo o peníze, ale o dlouhodobou neúnosnou časovou zátěž.

Bylo jich na oddělení tak málo, že musely odsloužit měsíčně ne pár, ale desítky přesčasových hodin. A jsme u problematiky zaměstnanosti, místa jsou, nejsou lidé. Každý z nás chce odpovídající platové ohodnocení, různé bonusy, vhodné pracovní podmínky... ale potřebujeme také motivaci a uznání. Nemocnice mají management, vedení a tohle je myslím, hlavně jejich problém. Jako zastupitel mohu podpořit svým hlasem smysluplné finanční dotace do zdravotního systému, osobně mohu vyjádřit dík za jejich práci a poprosit je, aby vydrželi a zůstali a nebáli se o problémech nahlas mluvit.

Co se týče nedostatku učitelů, musím přiznat, že jsem netušil, že jich je v Ústeckém kraji nedostatek. Znám ale poměrně dost studentů pedagogické fakulty UJEP, kteří mají už v prvním semestru jasno v tom, že učit nepůjdou! Není čas se zamyslet, jestli by nebylo na čase zavést umístěnky? Pokud vystuduji státní vysokou školu, tak aspoň 5 let odpracuji na místě, kde je to nejvíc potřeba? Drsné, že? Ale bylo by to účinné. A nejen ve školství - obvodní lékaři, zubaři... když kolikrát slyším, že jim obce nabízejí byt, zdarma vybavenou ordinaci, a i přesto nenajdou nikoho, říkám si, že by to mohlo být řešení. Je to otázka k velké diskusi.

Tak teď něco z pozitivního soudku. Co může zbytek republiky Ústeckému kraji závidět a co si zaslouží opečovávat?

Ústecký kraj má mnoho toho, na co můžeme být hrdí. Rád cestuji, jezdím s rodinou na výlety. A tak mám rád třeba okolí Komáří vížky, Tiské stěny, skanzen v Zubrnicích, rozhlednu na Sněžníku, okolí Flájské přehrady. Sledoval jsem nominaci Hornického regionu Krušnohoří na zápis na seznam Světového dědictví UNESCO. A když se to minulý rok podařilo, měl jsem radost, že Krupka, kde jsem vyrůstal a žil, má památky, které jsou ve světě ojedinělé. Mou „srdcovkou“ je ale i ústecká ZOO, upřímně doufám, že se ji podaří zachránit a udržet.

Od dětství sportuji, mým sportem je hokej, a tak jsem přesvědčen, že je třeba opečovávat sportoviště, stadiony a kluby.

Jako hnutí máte ve svém programu i podporu bytovým družstvům. Boj s chudobou je velké téma v Ústeckém kraji u všech kandidátů. Jak byste chtěl tuto problematiku řešit?

Trikolóra má v programu podporu bytovým družstvům, která je myšlena z hlediska nastavení pravidel hospodaření. Jde o to zamezit machinacím s byty, s nájmy nebo pronájmy a službami. Družstevníci, tedy členové bytového družstva, by měli vědět, jak se s jejich poplatky nakládá, že představenstvo, které si zvolili, bude jednat ve prospěch družstva.

Boj s chudobou? Zvláštní slovní spojení, osobně bych ho asi ani nepoužil. Je velmi jednoduché před volbami naslibovat lidem, že zařídím, aby se měli dobře, že stačí hodit můj volební lístek do volební urny. Bohužel. Sociální problematiku je nutné změnit a to systémově. Zavést opatření, která nebudou zvýhodňovat ty, kteří možnosti čerpat podporu od státu zneužívají. Pomoc je nutné směřovat k těm, kteří pracovat nemohou - ze zdravotních důvodů, z důvodů péče o blízkou osobu, k důchodcům, k rodičům samoživitelům apod. Úřady a instituce máme, úředníky také. Zákonodárce, kteří změní zákon a systém, si musíme zvolit.

Infobox

Ing. David Kočiš

  • narozen v roce 1987
  • vystudoval PEF ČZU v Praze obor Regionální rozvoj
  • pracuje jako logistik ve vazební věznici a zároveň je členem představenstva největšího bytového družstva v Teplicích SBD Mír.
  • ve volném čase se věnuje rodině, má rád kulturu a sport, především lední hokej, který hraje na amatérské úrovni.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru