ZaRegion: František Padělek: Kraj musí umět pomoci městům a obcím jak v krizi tak i mimo ní. Tato pomoc je pomocí všem občanům kraje
Ing. František Padělek
Ústí nad Labem

Lídrem pro krajské volby regionální strany Za Region je starosta Roudnice nad Labem Ing. František Padělek, který během své bohaté profesní kariéry nasbíral opravdu bohaté zkušenosti a které by rád využil ve prospěch kraje. Kariéru začal jako pilot, dále zastával různé funkce, od Prvního náměstka náčelníka generálního štábu AČR, velitele vzdušných sil AČR přešel do diplomatických služeb jako mimořádný a zplnomocněný velvyslanec České republiky v Argentině a Paraguayi a následně do funkce náměstka ministra obrany. Své zkušenosti z oblasti řízení krizových situacích si doplnil studiem na Royal College of Defence Studies v Londýně. Jako generál po atentátu v září roku 2001 na mrakodrapy „dvojčata“ v USA převzal velení českých vzdušných sil, tedy letectva a protivzdušné obrany. A to v době, kdy se velmi řešila otázka ochrany českých jaderných elektráren ze vzduchu.

„Pandemie koronaviru z počátku roku ukázala, že kraj není na řešení pandemie nebo podobných mimořádných situací, které jsme v minulosti neprožívali, dostatečně připraven. A to ani na následky, které krizová situace v různých rovinách způsobila. Kraj musí být na řešení krizí připraven, zmínil starosta a generálporučík v. v.. V Roudnici nad Labem, kde je starostou, ihned při první vlně zajistil obyvatelům 30 tisíc roušek. Připravenost hlásí i s počínající druhou vlnou. „Situace se bohužel může opakovat a proto je potřeba, aby všechny složky záchranného systému byly z Ústeckého kraje dobře řízeny a připraveny,“ zdůrazňuje František Padělek.

Nutná je i aktivní pomoc obcím a městům. Bez pomoci by totiž některé hlavně ty nejmenší nebyly vůbec schopné investovat do svého rozvoje. Samotný rozpočet zpravidla pokryje akorát běžný chod. Nyní však obce a města přijdou i o část tohoto základního rozpočtu.

Současná situace ovšem postihuje i podnikatele, kdy by měl kraj pomoci všemi dostupnými formami. Ohrožení podnikatelů má dopad i na jejich zaměstnance. Nejde opomenout ani problémy pendlerů, kteří sice vydělávají za hranicemi, ale jejich příjmy se odrážejí v ekonomice kraje.

2509zaregionlogo

Jako hejtman by se také rád zasadil o to, aby krajští úředníci více komunikovali se samosprávami. Rozhodnutí krajského úřadu se totiž přímo dotýkají konkrétních obcí a měst. „Kraj investuje do svého rozvoje, to je správné. Je ale potřeba, aby vnímal připomínky dotčených obcí, aby vynaložené nemalé finance nepřišly vniveč. Mohu to ukázat na jednoduchém příkladu: kraj plánuje rekonstrukci mostu přes řeku Labe, který spojuje město se sportovním areálem a po kterém se denně pohybují stovky chodců a cyklistů ohrožovány tisíci projíždějícími auty, včetně kamionů, jejichž boční zrcátka často při míjení dvou vozidel zasahují do profilu chodníku. Navíc šířka chodníků je úzká, je bez jakýchkoliv fyzických zábran a neumožňuje chůzi dvou osob vedle sebe, což způsobuje problémy hlavně maminkám s malými dětmi. Přitom připravovaná projektová dokumentace zadaná krajem řeší především navýšení nosnosti mostu a neakceptuje oprávněné požadavky města na zvýšení bezpečnosti pohybu chodců a cyklistů. Je to jen malý konkrétní příklad, který ale přesně ukazuje problém. Je to podle mého soudu neefektivní vynakládání veřejných prostředků, způsobené neochotou vyslyšet požadavky města,“ poukazuje na nešvar, se kterým se setkávají starostové desítek obcí a měst.

Za stranu Za Region kandiduje řada starostů a starostek menších měst a obcí, s nimiž je František Padělek často v kontaktu. „Jsou to lidé, kterým nejde o další politickou funkci. Oni znají problematiku svých samospráv a vědí, jak je řešit. Proto kandidujeme do krajského zastupitelstva, abychom mohli svými zkušenostmi pomoci celému Ústeckému kraji,“ podotýká František Padělek.

Na to, že chtějí kandidáti Za Region kraji skutečně prospět svojí prací, poukazuje i fakt, že nemají problém spolupracovat s ostatními zástupci zvolených stran. „Jde o demokratické volby a výsledky vzešlé z přání voličů. Přistupujeme k tomu s pokorou,“ uzavírá Padělek.

  • Zadavatel: ZaRegion
  • Zpracovatel: ZaRegion

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru