PŘÍBĚH: Dobrovolný hasič dělá úžasné snímky hvězd. Jeho práci ocenila i NASA
Libor Richter a jeden z jeho snímků galaxie.
Ústí nad Labem

Tuchořice - Libor Richter patří mezi dobrovolné hasiče v Tuchořicích na Lounsku, kde je také velitelem. V průběhu 10 let, kdy je součástí sboru, se vypracoval z pozice velitele družstva, přes zástupce velitele až po velitele sboru. Rozezní-li se v obci požární siréna, která oznamuje členům jednotky, že je potřeba jejich pomoci, Libor je připraven ve dne i v noci pomáhat a nasadit i svůj život.

Pro rozhovor s ním jsme se ale rozhodli z jiného důvodu, a tím je jeho další dlouholetý koníček – astrofotografování. Tomu se začal věnovat mezi roky 2006 a 2007. Z počátku hvězdy pouze pozoroval, a to bez dalekohledu. Později dostal malý pozorovací dalekohled Mini newton 114/900 a pomocí něj se pokusil o první astrofotografování na vyvolávací film. Kvůli nepřesné montáži mu, dle jeho slov, ze třiceti fotografií dobře vyšla pouze jedna. V roce 2007 si pak koupil nový, větší dalekohled newton200/1000 a digitální zrcadlovku Cannon350D. První zpětnou vazbou mu bylo Astronomické fórum, kde mu ostatní radili a hodnotili jeho snímky. V červnu 2008 zaznamenal první veřejný úspěch, kterým bylo získání titulu Česká astrofotografie za měsíc červen. Po tomto úspěchu si pořídil výkonnější, speciální světelný astrograf a modifikoval svou zrcadlovku pro focení astrosnímků.

Foto

O rok později byl uveden do síně slávy České Astronomické společnosti. Titul České astrofotografie měsíce poté ještě několikrát obhájil, a to v květnu 2010, lednu a červenci 2011, kdy si postavil vlastní malou hvězdárnu, a také v prosinci 2012. V tomto roce se stal prvním nositelem Ceny Jindřicha Zemana za astrofotografii roku 2012, což sám považuje za svůj největší úspěch v astrofotografování. Jeho snímky se staly také součástí knihy Nebeské perly české a slovenské astrofotografie, vydané v roce 2016. V tomto roce pro něj nastal zásadní zlom a tím bylo pořízení speciální astronomické mono kamery. Také proběhla v žateckém divadle vernisáž, kde, společně s fotografem Martinem Strossem, vystavil své fotografie.

V poslední době se zúčastnil několika soutěží, mezi které patří AAPOD, ve které byl jeho snímek vyhlášen jako mezinárodní amatérský snímek dne 14.4. 2018 (M 63 Sunflower Galaxy), nebo soutěž, ve které vyhlašuje NASA snímky dne.

Fotografie začíná pan Richter pořizovat při soumraku, exponování pak trvá několik hodin. Během této doby vzniknou desítky snímků (nikdy ne méně než sto) a následně jsou složeny v počítači dohromady v jedinou fotografii. Jeho nejdelší expozice trvala 31 hodin.

  • Napsala: Andrea Řepková a Michal Hrdlička

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru