Zdroj: www.ceska-kamenice.cz
Co se chystá

Ústí nad Labem - Ferrari mezi závody, takovým titulem se může oprávněně pyšnit Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem. Na severu Čech se pravidelně běhá pod hodinu a osobní rekordy padají jeden za druhým. Osmý ročník Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem startuje primátorka města Věra Nechybová v sobotu 15. září v 15 hodin.

Pověsti rychlého a atraktivního závodu bude chtít Ústí dostát také letos. Startovní pole tomu hodně nahrává – fanoušci se mohou těšit na dvojnásobného vítěze Barselia Kipyega z Keni a celkem osm borců, kteří umějí půlmaraton pod hodinu! K útokům na rekordy závodu se přidají také silné Keňanky a stranou nezůstanou ani Češi v čele s bronzovou berlínskou maratonkyní Evou Vrabcovou-Nývltovou.

Už od prvního ročníku v roce 2011 se na Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem běhalo hodně rychle a organizátoři z týmu RunCzech pevně věří, že skvostná série bude i nadále pokračovat. „Nejrychlejší muži běželi v Ústí pod hodinu v posledních dvou letech, a když se dívám na startovní listinu letošního ročníku, nemám nejmenší důvod pochybovat, že to letos bude jinak,“ říká Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech a předseda komise silničních běhů IAAF.

O třetí vítězství v řadě (tedy úspěch, který se v pětadvacetileté historii závodů RunCzech povedl jenom běloruské reprezentantce Jeleně Vinickajové na pražském maratonu v letech 1996 - 1998) a zápis do historie bude usilovat keňský běžec Barselius Kipyego. Jeho ústecká bilance je skvostná – v roce 2015 druhé místo, v roce 2016 první místo a rekord závodu, loni přidal další prvenství a vlastní maximum závodu vylepšil o jednu vteřinu na současných 59:14, současně si připsal pátý nejrychlejší čas loňského roku.

Kipyego tak letos přijíždí do Ústí s nejvyššími ambicemi. „Barselius by rád navázal na svá předchozí vítězství a nebojí se ani dalšího vylepšení rekordního času. Dohromady budeme mít hned osm mužů s půlmaratonským osobním rekordem pod jednu hodinu, víc těch absolutně nejlepších dosud v Ústí nikdy neběželo. To jenom svědčí o tom, že letošní startovní pole je opravdu špičkové,“ vysvětluje koordinátorka elitních atletů Jana Moberly.

Nejrychlejším půlmaratoncem startovního pole bude etiopský vytrvalec Guye Adola, čas 59:06 zaběhl v roce 2014 v Novém Dillí. Mezi velké favority dále patří člen RunCzech Racing Teamu Josphat Tanui nebo další Keňan Albert Kangogo. V Ústí nad Labem se také letos ukáže silný japonský tým v čele s Kenji Yamamotou a svého reprezentanta budou mít také Spojené státy, když se Jared Ward pokusí navázat na senzační prvenství Galena Ruppa z Volkswagen Maratonu Praha.

Kvalitní výkony se však dají očekávat i mezi ženami, kde nejvíce pozornosti poutají dvě jména – Keňanky Nancy Kiprop a Lucy Cheruiyot ústeckou trať dobře znají, obě si tu loni zaběhly osobní rekordy a také letos patří mezi nejžhavější kandidátky prvenství. Vážnou kandidátkou na stupně vítězů je také jejich krajanka Diana Kipyokei nebo americká reprezentantka Sara Hall. V Ústí nad Labem se představí také japonská běžkyně Yuka Takashima nebo Lilia Fisikovici z Moldavska, která v červnu ovládla Mattoni 1/2Maraton České Budějovice.

Čeští fanoušci si do sytosti užijí také tuzemské vytrvalecké hvězdy v čele s Evou Vrabcovou-Nývltovou. Ta se po životním úspěchu, když na mistrovství Evropy v Berlíně vybojovala bronzovou medaili v maratonu a navrch zaběhla národní rekord, pomalu vrací k plnému tréninku a určitě bude chtít navázat na svůj loňský výkon, kdy díky času 1:11:22 zaběhla český rekord závodu. „O momentální formě Evě Vrabcové-Nývltové napoví už sobotní Birell Grand Prix Praha, ale už teď tušíme, že to i v Ústí bude stát za to,“ usmívá se Capalbo. Na severu Čech se představí také Petra Kamínková, Ivana Sekyrová nebo Marcela Joglová.

Tradiční favority můžeme hledat mezi českými muži – Ústí nad Labem nabídne další kolo souboje mezi Jiřím Homoláčem a Vítem Pavlištou. Na letošních závodech RunCzech vede brněnský vytrvalec v poměru dva jedna, liberecký běžec bude mít dobrou šanci bilanci vyrovnat. Na oba závodníky nicméně také ještě čeká Birell Grand Prix Praha. Dvě stálice by na stupních vítězů dle předpokladů měl doplnit Robert Míč.

Závod přímým přenosem vysílá ČT sport od 14:50.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru