Ústí nad Labem - Když někdo poruší zavedená pravidla, musí počítat s trestem. A to tím spíš, když jsou právně nevymahatelná. Tam, kde selhává stát, musí vzít obchodníci spravedlnost do svých rukou. Činoherní studio jako svou čtvrtou premiéru sezóny uvede gangsterku Pazour britského dramatika Howarda Barkera. Režíruje Jiří Pokorný, který se po letech vrací do Činoherního studia. Do hlavní role obsadil Adama Ernesta.

Pazour se vrací na jeviště Činoherního studia po 33 letech, kdy ho režijně nastudoval Miroslav Krobot. Pazour je příběh o revoltě, solitérství, vzteku a o touze vzít život do vlastních rukou, který v roce 1975 napsal britský dramatik Howard Barker. „Když jsme připravovali tuto sezónu – ztrát a nálezů, napadlo mě, že si ho znovu přečtu. K mému překvapení jsem zjistil, že mě kupodivu pořád baví. S textem jsme hodně pracovali, Trávníčkův překlad prošel razantní úpravu, ale „duch Pazoura“ – věřím – zůstal nedotčen.“ vysvětluje motivaci nasadit Pazoura do repertoáru dramaturg Karel F. Tománek. A dodává: „Téma revolty je dnes daleko silnější než kdykoli jindy. Mysleli jsme si, že nastolením demokracie, se všechno vyřeší jaksi samo. Ale ono se ukazuje, že to zdaleka tak není. Ano, Noel je solitér. Ale měl na vybranou?“

Režisér Jiří Pokorný popisuje hlavní postavu: „My všichni trpíme určitými komplexy, každý z nás má slabosti, které si nese z dětství a když je někdo poškozen, tak se pokouší o nápravu. Každý volí jiný způsob. Někdo chodí do kostela a někdo se stane gangsterem. Postava Pazoura ve mně budí sympatie v tom, že je rozhodnutý realizovat své plány, v určitou chvíli se přestane bát, a zbaví se strachu. To znamená, že má vůli přežít.“ Představitel hlavní role Adam Ernest svůj vztah k Pazourovi vysvětluje stručně: „Noel - Pazour je psychopat a šílenec. Takže doufám, že s ním nemám nic společného.“

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru