Ústecký kraj - Letošní Adventní koncert Ústeckého kraje hostí katedrála sv. Štěpána v Litoměřicích. Hlavní myšlenkou je zaplnit celý prostor katedrály hudbou, která zdaleka nebude znít jen z hudebního kůru.

Katedrála sv. Štěpána v Litoměřicích je z hlediska církevní hierarchie nejvýznamnější chrám v kraji. Stavba symbolizuje téměř tisíciletou duchovní tradici založenou spolu s litoměřickou kapitulou již v roce 1057.

V 17. století byla tato tradice posílena zřízením úřadu biskupa a nahrazením starého přemyslovského kostela barokní novostavbou katedrály. Postupem času se stala nejen formálním středem duchovního života v celé diecézi, ale také místem, kde si podávalo ruce stavitelské a výtvarné umění s uměním hudebním.

2811koncert2

Tuto šťastnou symbiózu chce povzbudit i koncert, jehož hlavní myšlenkou je zaplnit celý prostor katedrály hudbou, jež zdaleka nebude znít jen z hudebního kůru. V rámci koncertu vystoupí pod vedením sbormistra Václava Hanče, pěvecký chlapecký sbor Páni kluci, pod vedením Jana Zástěry chrámový soubor Collegium hortense a žesťové kvinteto Hudby Hradní stráže. Návštěvníci se mohou také těšit na majestátní zvuk velkých varhan i na unikátní staré varhany v chóru katedrály.

Adventní koncert se již tradičně koná pod osobní záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka a biskupa litoměřického, mons. Jana Baxanta. Koncert bude zahájen v neděli 3. prosince od 17 hodin, vstup je volný.

Autor: Petr Šíla

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru