Anděl Páně 2 proti Třem bratrům. Víme, co nám nabídnou televize na Vánoce
Anděl Páně 2. Foto: Česká televize
Co se chystá

ČR – Nejnavštěvovanější film loňského roku Anděl Páně 2 nebo Tři bratři Jana Svěráka? Víme, co proti sobě postaví během svátků a na konci roku Česká televize a televize Nova.

Nejnavštěvovanější film loňského roku Anděl Páně 2, zbrusu nová pohádka Karla Janáka Nejlepší přítel se Zdeňkem Piškulou nebo dvojdílný historický velkofilm Marie Terezie, v němž se jako František Lotrinský představí Vojta Kotek. Televizní Vánoce na ČT budou letos ve znamení premiérových filmů, dokumentů, koncertů, pohádek a zábavy. Tou silvestrovskou provede diváky Martin Dejdar.

„Těžko hledat zemi, kde by měly hrané, filmovým způsobem vyprávěné pohádky tak silnou tradici, jako u nás. Divákům jich i letos nabídneme několik desítek. Mezi nimi také nejnavštěvovanější film loňského roku Anděl Páně 2 od režiséra Jiřího Stracha nebo novinku z dílny Karla Janáka, jehož televizní pohádky se pomalu zapisují do zlatého fondu České televize,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Snímek, který získal šest nominací na Českého lva a do kina na něj přišlo 1, 26 milionu diváků, bodoval nejčerstvěji minulý týden na Mezinárodním filmovém festivalu pro děti a mládež ve Vilniusu, kde získal hlavní cenu. V televizní premiéře prožijí anděl Petronel a čert Uriáš svou pozemskou misi na obrazovce prvního programu v neděli 24. prosince. „Petronel se neproměnil nijak zásadně, pořád je to trošku namyšlený, pyšný anděl, který si myslí, že by měl být úplně někde jinde, a že by měl dělat jinou práci, než kterou dělá v nebi,“ popisuje svou postavu Ivan Trojan a Jiří Dvořák jej doplňuje: „Jsou to bytosti nadpřirozené, takže nestárnou, spíš se proměnil Dvořák, na kterém holky v maskérně musí více pracovat.“

Štědrý večer na Nově

Televize Nova připravila na vánoční svátky celou řadu oblíbených českých i zahraničních pohádek, včetně animovaných příběhů a nestárnoucích komedií. Štědrý den v hlavním vysílacím čase na TV Nova bude patřit české pohádce Tři bratři v režii Jana Svěráka v hlavních rolích s Tomášem Klusem, Vojtou Dykem a Zdeňkem Piškulou. Během svátečního dne se diváci mohou těšit také na oblíbené pohádky Byl jednou jeden král nebo Z pekla štěstí, chybět nebude ani americká romantická komedie Pretty Woman.

„Vánoce jsou časem klidu, pohody a rodinných setkání, proto si televize Nova pro své diváky připravila program plný nestárnoucích snímků, které zejména v tomto období udělají radost dětem i dospělým,“ říká Alex Ruzek, ředitelka sekce programu skupiny Nova. Patří sem pohádkové příběhy jako Honza málem králem, Mrazík, Dařbuján a Pandrhola, O statečném kováři, Čertova nevěsta a další. Z animovaných pohádek to jsou Ledové království, Shrek: Zvonec a konec, Kocour v botách, Kráska a zvíře nebo Aladdin. Ještě před Vánoci budou sobotní večery patřit populární sérii filmů Harry Potter.

Premiéra na České televizi

2511nejlepsipritel

Nejlepší přítel. Foto: Česká televize

Nová pohádka Karla Janáka Nejlepší přítel bude na ČT v premiéře uvedena na První svátek vánoční. Nese poselství o tom, že víra v přátelství a schopnost nezklamat sám sebe jsou silnější než úklady samotného pekla. „Česká pohádka je svébytný žánr, který má dlouhou tradici. Scénář té naší, o jednom z podřadnějších čertů, který je vyslán na svět, aby opravil díru do pekla, napsala Lucie Konášová. Je to úplně originální příběh. Myslím, že se jí ho povedlo napsat tak, že má parametry klasiky, která by se mohla začlenit mezi pohádkové velikány,“ vysvětluje režisér Karel Janák. V hlavních rolích se představí Zděnek Piškula a slovenská herečka Kristína Svarinská, které doplní Hana Vagnerová a Marek Adamczyk v rolích kuchařky a čerta.

Jaký bude televizní Silvestr?

Konec roku se tradičně ponese ve znamení zábavy. Hlavním silvestrovským programem na ČT, s názvem Velká plavba s Waldemarem, provede Martin Dejdar. Poctu výraznému zpěvákovi, Waldemaru Matuškovi, složí Eva Pilarová, Monika Absolonová, Jiří Suchý a další. Diváci nepřijdou ani o speciální vydání 168 hodin, Zázraků přírody a Všechnopárty.

Na poslední den v roce, 31. prosince večer, TV Nova zařadí Silvestrovské Televizní noviny s humornými situacemi z domova i ze zahraničí a speciál Tvoje tvář má známý hlas - to nejlepší! Speciál nabídne ta nejlepší vystoupení ze třetí a čtvrté řady této zábavné show a skvělý moderátor Ondřej Sokol provede jejím zákulisím.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru