13 tipů na víkend! V kraji se konají slavnosti zasvěcené česneku, jablkům, medovině i pivu. Na které vyrazíte?
Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký a Karlovarský kraj - Máte rádi nejrůznější slavnosti? Chcete si na nich nakoupit česnek nebo spíše něco dobrého k jídlu. Anebo raději sednete k nějaké deskové hře a několik hodin se bavíte soupeřením se svými známými? Přinášíme několik zajímavých tipů na zábavu na našem severozápadě.

Mostecko

DeskOFFky: Největší deskoherní akce na Mostecku

1. - 2. 10. 2022, 9 - 18 hodin, Oblastní muzeum a galerie v Mostě

  • Příznivci deskových her zavítají v první říjnový víkend do mosteckého muzea, kde jsou pro ně připraveny dva dny plné zábavy a soutěží. Těšit se můžete na nepřeberné množství her malých i velkých titulů, které si zde budete moci vyzkoušet. Nebo můžete poměřit své síly s ostatními při různých turnajích.
  • Vstupné: denní 75 Kč, víkendové 100 Kč

Výpěstkové trhy

1. 10. 2022 6:00 - 10:00, Radniční park

  • Zveme Vás na pravidelné Výpěstkové trhy, které se konají každou sobotu od brzkých ranních 6:00 do 10:00 hodin. Pokud si tedy přivstanete, budete si zde moci zakoupit čerstvé ovoce a zeleninu od místních prodejců. A pro radost všech dam budou v nabídce i květiny, bylinky či sazenice. Veškerý sortiment se bude odvíjet dle daného období.
  • Vstupné: zdarma

Chomutovsko

Slavnosti česneku a Svatováclavská pouť

1. 10. 2022 10:00, Strupčice

  • V sobotu 1. října proběhnou ve Strupčicích již po třetí Slavnosti česneku společně s tradiční místní Svatováclavskou poutí.
    Nabízet se bude samozřejmě strupčický česnek a další česnekové speciality. Očekává se více než 50 stánkařů, na hlavním podiu vystoupí mimo jiné Ivan Hlas nebo Pavel Čadek. Doprovodný program tvoří rytířská družina, provazochodkyně.
    A ke správné pouti patří samozřejmě kolotoče a další atrakce. Program začíná v 10.00 h a končí za tmy.
  • Vstup: zdarma

Podzimní slavnost

1. 10. 2022 10:00, zámek Poláky

  • Historický šerm, dobové pokrmy nebo prohlídky interiérů - zámek Poláky zve na Podzimní slavnost.
  • Vystoupí skupina historického šermu Grál. Mimořádně budou probíhat i prohlídky zámeckých prostor.
  • V rámci akce můžete ochutnat dobové pokrmy, které podle dobových receptů připraví Perchty von Bladen.
  • Zámek sloužil do roku 1988 státnímu statku, poté byl až do roku 2020 opuštěn a chátral. Nyní prochází dlouhodobou rekonstrukcí a bývá zpřístupňován jen několikrát do roka.
  • Vstup: neuvedeno

Teplicko

Hasičata v akci a Memoriál Vašíka Šedého

1. 10. 2022 10:00, Duchcov, areál Bažantnice

  • Sbor dobrovolných hasičů Duchcov pořádá 12. ročník soutěže s názvem Hasičata v akci. Akce se uskuteční současně s 5. ročníkem Memoriálu Vašíka Šedého. K vidění budou závody, které napodobují zásah hasičů u požáru a zúčastnit se jich mohou jak děti, tak dospělí.
  • V pro děti určených „Hasičatech v akci" půjde o to se po zaznění signálu „Hoří" co nejrychleji dostat ze spacáku, převléct se do hasičského oblečení a helmy, vylézt po žebříku a projít připravenou slalomovou dráhou až k místě zásahu. Před každým zásahem budou muset mladí hasiči překonat různé překážky. Následující samotný zasáh spočívá v tom, že dojde k záchraně dítěte v podobě panenky jeho přenesením na nosítkách do bezpečí, zatímco druhá část skupiny mezitím tvoří krátké hadicové vedení bez vody. Přes žebřík se vrátí soutěžící zpět na místo startu a zároveň cíle, kde už stačí jen co nejrychleji vypít všemi členy sedmičlenného družstva kelímky s pitím. Vyhrává to družstvo, které celý závod absolvuje v co nejkratším čase.
    V dospělé části závodu Memoriálu Vašíka Šedého půjde o to samé, jen budou mít soutěžící těžší lezení po žebříku, kdy bude muset být prostrčena mezi jeho příčkami alespoň jedna noha a neponesou při záchraně panenku, ale jednoho z členů svého družstva a při sestavování hadicového vedení budou mít přes oči uvázanou pásku.
  • Vstup: zdarma

Svatováclavské posvícení

2. 10. 2022 12:00, Mukov (část obce Hrobčice)

  • Akci pořádá spolek Veselý venkov ve spolupráci s Římskokatolickou farností Mrzlice, obcí Hrobčice a spolkem přátel Hrobčicka a začátek je naplánován na 12. hodinu.
  • Společně s ženci vytvoříte průvod kolem kostela sv. Prokopa, budete svědky žehnání žencům úrodě, předání dožínkového věnce hospodáři a můžete ochutnat třeba i posvícenský koláč. V místním kostele uvidíte výstavu podmaleb na skle.
  • Součástí oslavy je například i vystoupení Ladislava Havlíčka, který vám zahraje na harmoniku a Tomáše Cidliny, jenž je českým historikem a publicistou. Samozřejmostí je i zajištění dobrého občerstvení.
  • Akce se pořádá u příležitosti 15. Podzimního setkání s rodáky a přáteli Hrobčicka a Bílinska.
  • Vstup: zdarma

Lounsko a Žatecko

Jablečný den

1. 10. 2022, 10:00, Zámek Krásný Dvůr

  • V sobotu se na Zánku Krásný Dvůr koná oblíbený Jablečný den. Je připraven pestrý program. Klasické prohlídky zámku doplní prohlídky dětské, zaměřené na podzimní úrodu a samozřejmě jablka. Jarmark na nádvoří, před zámkem i v zahradě nabídne pestrý sortiment dárkových předmětů i občerstvení taktéž s jablečnou či podzimní tematikou. Podium na hlavním nádvoří bude patřit hudebním vystoupením.
  • Vstupné 100 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma.
  • Na akci jsme zvali ZDE

Medovinobraní

1. 10. 2022, 12:00, Zámek Pátek nad Ohří

  • Milovníci medoviny by si neměli nechat ujít akci na zámku Pátek nad Ohří. V sobotu od 12 hodin na ně čeká bohatý program - ochutnávky medoviny, skupina historického šermu Okořská garda, skupina středověké hudby Jagabab, hadí mág Cave, kovárna, katovna, tržiště a také soutěže pro děti.
  • Vstupné neuvedeno

Děčínsko

Podmokelský októbrfest

30. 9. - 1. 10. 2022, Husovo náměstí a prostory tržnice, Děčín

  • Milovníci piva si v Děčíně přijdou na své i letos. Po loňském prvním a velmi úspěšném ročníku se opět uskuteční Podmokelský októbrfest. Husovo náměstí a prostory tržnice budou patřit pivu a dobrému jídlu v pátek 30. září a v sobotu 1. října 2022. Chybět samozřejmě nebude ani doprovodný kulturní program.

Litoměřicko

Cestování s dinosaury

29. 9. - 2.10.2022, Výstaviště Zahrada Čech

  • Interaktivní představení vedené formou přednášky, která je koncipována pro děti předškolního věku a děti na základních školách na téma život dinosaurů v druhohorách. Toto představení je doplněno replikami fosilií ve skutečných velikostech a animatronickými dinosaury různých velikostí od malých mláďátek až po sedmimetrové exempláře. Naši dinosauři jsou ovládáni 1 až 2 operátory a interagují s obecenstvem. Děti tak získávají dojem, že se setkávají se skutečným živým tvorem. Délka programu je cca 100 minut. Akce se koná v areálu Zahrady Čech před pavilonem K.

Ústecko

Den architektury

1. 10. 2022, Klíšská 1101, Ústí nad Labem

  • Veřejná debata s architekty a umělci o historii, současnosti a budoucím možném směřování města. Odborníci z oblastí architektury, umění, urbanismu a veřejné správy se pokusí otevřít různá témata v dialogu s ústeckými obyvateli. Z rozličných úhlů nahlížení na podstatu současné situace potom budou hledat společný jazyk i směr k aktivnímu a transformativnímu uchopení vztahu já a moje město.

Karlovarsko

Svatováclavské vinobraní

1. - 2. 10.2022, 10:00, Hrad Loket

  • Návstěvníci se můžou těšit na vína krásných barev a lahodných chutí, od zavedených vinařů z úspěšných předchozích ročníků, kteří do Lokte přijedou z opačné strany republiky. Nebudou chybět ani dobroty rozmanitých vůní. K tanci, poslechu a ochutnávkám na nádvoří zahrají veselá Cimbálová muzika Morava z Čejkovic a hudební skupina Stan&Tony Revival.
  • Vsupné: sklenička 50 korun + závěs na skleničku za 20 korun.
  • O akci jsme informovali ZDE

Pohár hejtmana Karlovarského kraje

1. 10. 2022, 9:00, Karlovy Vary

  • Hasičky, hasiči, pozor! Pospíchejte v sobotu 1. října do Varyády! Od 9. do 16. hodiny se bude konat soutěž v požárním útoku všech kategorií. Návštěvníci můžou dopoledne fandit mládeži a odpoledne dospělým a dorostu. Pohár hejtmana Karlovarského kraje se koná na parkovišti u Varyády.
  • Závodit se bude v různých disciplínách, jako například o nejrychleji nastříkaný terč.
  • Vstupné neuvedeno

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru