Hasiči se i přes všechna omezení opět setkají pod Řípem! Na co se letos můžete těšit?
Foto: HZS Ústeckého kraje
Co se chystá

Podřipsko - Výbor Podřipské hasičské župy, který je organizátorem letošního setkání hasičů pod Řípem 24. října 2020 se připravuje na všechny možné varianty omezení veřejných akcí v otevřeném prostoru.

Jediné, co může veškerou naši snahu zhatit je úplný zákaz shromažďování. Ale jsme optimisté a chceme vás nyní seznámit, co všechno na předposlední říjnovou sobotu připravujeme. Po loňské velkém úspěchu to nebylo zrovna jednoduché.

Kdo bude chtít, do prostorů, které nám zdarma dala k dispozici díky vstřícnosti starosty Jiřího Šimáčka obec Krabčice, můžete přijet už v pátek v odpoledních hodinách. To už bude fungovat pořadatelská služba, která bude určovat, stejně jako i na druhý den, kdo z přihlášených na emailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. kde bude parkovat. 23. října budou k dispozici i sociální zařízení a občerstvení, především v péči hlavního sponzora - Velkopopovického kozla. Pokud budou vhodné podmínky, domlouváme také páteční kulturní večer. Chlapi a ženy ze sborů Litoměřického a Mělnického okresu dělají vše proto, aby mohli pozvat své kamarády z celé republiky, které zároveň vyzývají, aby sebou přivezli nejen svou historickou techniku, ale hlavně své prapory a samozřejmě roušky.

V sobotu pak hudbu opět zajišťuje Velký dechový orchestr z Mělníka, který bude po desáté hodině doprovázet průvod z návsi v Krabčicích-Rovném na Kramářský plac, kde pak také bude mít přes poledne promenádní koncert. Ale nepředbíhejme.

V 9.00 hodin očekáváme příjezd 11. propagační jízdy z Libereckého kraje pod velením Jiřího Havnera, ke které se v Terezíně připojí po uctění památky hasičského protektorátního starosty Františka Procházky kolegové z Královéhradeckého kraje a zástupci slovenských přátel. Před zahájením průvodu starosta Podřipské hasičské župy Josef Pepa Nitra se starostou města Roudnice nad Labem Františkem Padělkem, který akci zaštiťuje, a se starostou města Mělník Ctiradem Mikešem a s dalšími hosty položí kytici u hrobu místního obroditele a iniciátora prvního setkání na Řípu v roce 1868 Václava Kratochvíla. V čele průvodu by pak neměli chybět: ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, prezident Dobrovolné požární ochrany Slovenské republiky Pavol Ceľuch, prezident Asociace velitelů HZS podniků Metoděj Popov, ředitel HZS ÚLK Roman Vyskočil a další hosté.

Pořadatelé přitom chtějí dodržet své předsevzetí uspořádat setkání bez zvláštních oficialit a trapných označení VIP. Důstojné však bezpochyby bude přivítání starostou Padělkem a následná československá státní hymna, protože se schazíme v předvečer 102. výročí ČSR. Program na Kramářském place bude zahájený ukázkami nejmenších hasičů do šesti let z Litoměřicka a mladých hasičů z Tuhaně a Raškovic.

Krátce po poledni dojde k pokusu o český rekord v počtu účastníků v dnes již nezvyklé, ale historicky účinné dálkové dopravě vody na horu Říp. Tou bude Bílinská kyselka, kterou na vrcholu bude za účasti praporů nejstarších sborů a fanfár trubačů Václava Jakubce pokřtěna litoměřickým biskupem Janem Baxantem kniha dějin českého hasičství Josefa Nitry „Pompiéři, požárníci, hasiči“ a požehnány přítomné prapory.

Odpoledne budou v prostorách na konci aleje pod řipským lesem ukázky z práce hasičů, jako je například hašení, vyprošťování osob z havarovaného vozidla, slaňování z výšek a další. K vidění zde bude samozřejmě spousta soudobé i historické hasičské techniky. Očekáváme překvapení z Tatry Kopřivnice a počítáme s tím, že tatrovek tu vůbec bude hodně. Nebudou zde chybět ani soutěže a atrakce pro děti.

Takže, už nám chybí jenom jistota pěkného počasí a aby nás neobtěžoval žádný virus. Na setkání s vámi na krabčické návsi před desátou hodinou 24. října a pak na Řípu se těší hasiči Podřipské hasičské župy a jejich starosta Josef Pepa Nitra.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru