Ústecký kraj, Praha - Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o zrušení zadávacího řízení k 3. části veřejné zakázky, která se týká provozovatele LZS pro základnu v Ústí nad Labem. Zatím zde budou létat vrtulníky společnosti DSA, jejich smlouvu lze prodloužit.

Vrtulník společnosti DSA. Foto: Oldřich Hájek

„Ukázalo se, že tak, jak byla tato část tendru v první polovině roku 2016 připravena, není možné pokračovat. Zadávací podmínky, zejména v otázce technických parametrů vrtulníků, byly stanoveny tak netransparentně, že hodnotící komise neměly jasné podklady jak postupovat. Vedlo to k opakovaným námitkám účastníků tendru. V této fázi řízení nemá ministerstvo žádnou možnost přijmout opatření k nápravě a pomoci tak efektivně a rychle řízení dokončit. Proto je jediným správným postupem zahájit nové zadávací řízení,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Nejasnosti plynuly zejména z požadavků na technické podmínky a parametry, které musí splňovat vrtulníky. Zadávací dokumentace ukládala strojům splňovat schopnost provozu v 1. třídě výkonnosti a plnou certifikaci v kategorii A včetně schválené letové způsobilosti.

Ačkoli se zadavatel v dodatečných informacích k zadávacím podmínkám pokusil požadavky dále vysvětlit a upřesnit, došlo k opaku. Dodavatelům nebylo dostatečně zřejmé, zda pro „plnou certifikaci v kategorii A“ požaduje tendr tuto plnou certifikaci nebo k prokázání daného technického kvalifikačního předpokladu postačí doložení ekvivalentu této certifikace, tedy ověření, že daný vrtulník svými výkony tyto požadavky plní, a je při provozu, který odpovídá 1. třídě výkonnosti a kategorii A, a je letově způsobilý.

Tato skutečnost se následně projevila i v podaných nabídkách obou uchazečů, kdy jeden považoval za dostačující předložení ekvivalentů certifikace kategorie A a druhý považoval za nutné striktně doložit plnou certifikaci.

„Cokoli by v této situaci ministerstvo podniklo, povede jen k neúměrnému prodloužení dořešení věci. Následovaly by další spory s uchazeči o zakázku a další řešení ÚOHS. Musíme se postarat o rychlý výběr provozovatele a to lze jediným způsobem. V co možná nejkratší době bude dle nové právní úpravy zákona o zadávání veřejných zakázek zahájeno nové zadávací řízení, a to s předmětem plnění v totožném rozsahu a znovu otevřené všem uchazečům v souladu s pravidly hospodářské soutěže,“ doplnil ministr zdravotnictví.

Do doby vybrání řádného vítěze tendru bude LZS v Ústeckém kraji plně zajištěna a pacienti se nemusejí obávat. V tuto chvíli létá, na základě dodatku smlouvy, z Ústí nad Labem firma DSA. Tuto smlouvu je možné ještě dále prodloužit. Nadále je plně v platnosti také memorandum ministerstev obrany, vnitra a zdravotnictví o tom, že jakýkoli výpadek LZS v Ústeckém kraji je kdykoli a v plném rozsahu připravena pokrýt armáda a policie svými vrtulníky.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru