Krásné Březno - Ústecká zoo se novými přírůstky chlubí během celého roku a pavilon primátů je jedním z míst, kde se mláďata rodí pravidelně. Poslední přírůstky zaznamenali chovatelé na konci srpna.

Mládě guerézy pláštíkové. Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

„Trochu to vypadá, jako by se opičí maminy domluvily," usmála se tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová a dodala: „Nejprve přišlo na svět mládě guerézy pláštíkové, to se narodilo v neděli 28. srpna, a hned další den, v pondělí 29. srpna, je následovalo mládě mandrila rýholícího. Obě samice jsou zkušenými matkami, takže porody, které proběhly v nočních a časných ranních hodinách, zvládly bez problémů. I tak s informacemi o nových přírůstcích pro jistotu trochu čekáme."

„Matkou malé guerézy je samice jménem Sára, které je 15 let a ona sama se narodila v ústecké zoo. Otcem je sedmnáctiletý chovný samec jménem Kasalo, který k nám přišel v roce 2011 ze Zoo Bojnice. Zajímavostí je, že mláďata gueréz se rodí sněhobílá a během dalších týdnů a měsíců přebarvují, nejprve do šedé barvy, ale postupně se „vyloupnou" do vzhledu dospělých jedinců. Díky tomu, že naše skupina čítá 10 jedinců, z čehož je šest různě starých mláďat z minulých let, mohli návštěvníci na vlastní oči sledovat změny při růstu i zabarvení přímo u expozice gueréz," popsala chovatelka Šárka Bělková.

Další mládě mandrilů rýholících tak velké barevné změny nečekají, přesto, že samci tohoto druhu jsou označováni za nejpestřeji zbarvené primáty. Jejich přední (i zadní) část těla skutečně hýří barvami, takže upoutají všechny návštěvníky zoo, navíc se samci vyznačují statnou postavou a velkými špičáky, které si nezadají s chrupem šelmy. „Malé mládě je samička, takže v dospělosti doroste ve srovnání se samcem zhruba třetinové až poloviční velikosti. Náš chovný samec se jmenuje Albert, pochází z Francie a do naší zoo dorazil v roce 2005 ve věku sedmi let. Společnost mu dělají tři dospělé samice, které rodí mláďata pravidelně, momentálně naše skupina čítá 11 zvířat. Matkou nejmladšího potomka je samice jménem Čára, která se narodila v roce 1997 v naší zoo, je to její čtvrté mládě," vysvětlila kolegyně Petra Paulů.

Oba druhy jsou zapsány v Mezinárodní červené knize ohrožených druhů, u mandrilů rýholících byl dokonce přehodnocen stupeň ohrožení z původní kategorie „vulnerable (VU) = zranitelný" na „endangered (EN) = ohrožený". V Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA) však paradoxně není nedostatečný počet zoologických zahrad, které je chovají. Noví chovatelé bohužel nepřibývají, takže největším problémem je umístění dospívajících mláďat.

Mládě mandrila rýholícího. Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru