Ústí nad Labem - Novorozenecké oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem jako druhé v České republice nabízí rodičům pomocí kamerky umístěné nad inkubátorem čtyřiadvacetihodinový vizuální kontakt s novorozencem. V současné době díky sponzorskému daru společnosti HiPP Czech oddělení disponuje dvěma kamerkami.

Krajská zdravotní představila projekt umožňující rodičům vizuální kontakt s novorozencem v inkubátoru. Foto: Petr Sochůrek

MUDr. Petr Janec, MHA, uvedl, že inspiraci na zavedení takzvaných on-line přenosů novorozenců umístěných v inkubátorech načerpal při návštěvě nemocnice v Drážďanech v Německu. „Vše máme ošetřeno po právní stránce, zavedení kamerek jsme konzultovali s právníky. Rodiče, kteří o tuto službu projeví zájem, nám musí nejdříve podepsat souhlas, kdy poté dostanou veškeré pokyny, jak se připojit on-line. Ačkoliv optika kamerky snímá inkubátor čtyřiadvacet hodin denně, máme po dohodě s rodiči stanovené časy, ve kterých zaručíme, že mohou vidět miminko bez zásahu zdravotního personálu, pakliže se nestane nic výjimečného. Neznamená to ovšem, že v jinou hodinu by se nemohli rodiče na kamerku připojit, může se však stát, že právě bude probíhat krmení, přebalování a další práce. V současné době disponujeme dvěma kamerkami a rádi bychom pořídili další, abychom uspokojili více rodičů. Tato služba není zpoplatněna," řekl MUDr. Petr Janec, MHA.

Markéta Mihalová, maminka novorozence umístěného v inkubátoru, právě této služby využívá. „Miminko se mi narodilo v šestadvacátém týdnu těhotenství a vážilo pouhých 800 gramů. V inkubátoru je již šestý týden. Jsem z Nového Boru a doma mám dvě malé děti. Když už nemůžeme mít miminko doma, jsem ráda, že ho vidíme alespoň on-line," řekla Maminka Mihalová.

Nákup dvou kamerek sponzorovala firma HiPP Czech. „Dlouhodobě spolupracujeme s novorozeneckým oddělením ústecké nemocnice. Když pan primář přišel s tímto zajímavým projektem, rádi jsme ho podpořili," dodal Ing. Marek Pacúch, zástupce HiPP Czech.

Kamerky nad inkubátory jsou vybavené vhodným typem optiky, která snímá obraz i za zhoršených světelných podmínek. Optika nesnímá žádný citlivý údaj a ani se nevytváří archív záznamu. Po každém přijmutí nového pacienta je nutné vytvořit nové heslo, aby nedošlo k připojení na kamerku rodičů již dříve hospitalizovaného novorozence.

Rodiče vidí miminka v inkubátoru on-line 24 denně díky kamerce. Foto: Petr Sochůrek

Kamerka umístěná nad inkubátorem. Foto: Petr Sochůrek

On-line přenos. Foto: Petr Sochůrek

Slavnostní předání šeku. Foto: Petr Sochůrek

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru