Ústecký kraj - Zbyněk Svoboda, člen odborového svazu dopravy a kandidát ČSSD do krajského zastupitelstva, podporuje rozvoj integrovaného dopravního systému jako nedílnou součást mobility za prací či do škol, stejně jako prostředek, jenž se účinně podílí na vzestupu cestovního ruchu. V rámci regionální dopravy má zájem na tom, aby železniční dopravu dále provozovaly České dráhy.

1309svoboda

Proč jste si zvolil Ústecký kraj jako místo pro život, jak zde bydlíte dlouho?

Ústecký kraj jako místo pro život jsem si sám nevybral. Já jsem se tu před 50 lety narodil. Ale musím říct, že bych neměnil. Byť je to kraj zdevastovaný a drsný, na druhou stranu je krásný. Má spoustu nádherné přírody (např. Česko-Saské Švýcarsko) a kulturních památek.

Kde vidíte největší potenciál regionu?

Největší potenciál vidím samozřejmě v lidech, kteří tu chtějí žít a pracovat. Velkou perspektivu spatřuji například v univerzitě v Ústí nad Labem, studuje tam mnoho mladých lidí. Pro ně, ale nejen pro ně, je potřeba vytvořit takové podmínky, aby v kraji zůstali, žili a pracovali. Kraj má i potenciál v cestovním ruchu, je co nabízet a přitom rozvíjet integrovaný dopravní systém.

A kde jsou podle vás naopak největší rezervy?

Tento kraj je chudý. Je tu největší nezaměstnanost, nízké mzdy a nízká vzdělanost. Není tu práce s vyšší přidanou hodnotou, jen samé montovny. Chybí tu zaměstnavatelé, kteří zde dlouhodobě chtějí rozvíjet svoji činnost. Nenabízejí slušně placenou práci a nemají vztah k tomuto kraji. Chybí jim sounáležitost s krajem a s lidmi v něm žijící.

Jakým způsobem přesvědčit mladou generaci, aby v regionu zůstala?

Alfou a omegou mladé generace je vzdělání, perspektivní rozvíjející se práce, odpovídající mzdy a zdravé životní prostředí. Samozřejmě i volnočasové aktivity. Zkrátka pěkné místo na žití. To vše bohužel zatím Ústecký kraj nenabízí a to musíme změnit jak v podpoře středního školství, tak i vysokých škol a univerzity. Vím, je to vše běh na dlouhou trať, nejde vše tak rychle, jak bychom chtěli, ale věřím, že nám bude mladá generace nápomocna ve vytváření změn žití v našem kraji.

Která kulturní, sportovní nebo společenská akce vás v posledním roce nejvíce oslovila?

Všeobecně mě kulturní a sportovní akce zajímají. Moc se mi líbilo například vystoupení houslisty Pavla Šporcla s Gipsy Way v ústeckém divadle. Líbí se mi půlmaraton pořádný v Ústí nad Labem, jenž je oceňován všude ve světě. To jsem vybral jen zlomek toho, co mě zajímá. Jsem z Ústí, takže občas navštívím Severočeské divadlo. Za sportem si rád, i když nepravidelně zajdu, třeba na hokej, fotbal, volejbal a basketbal. Myslím, že jezero Milada na Ústecku má v budoucnu velký potenciál k tomu, aby se stal rekreačním a oddechovým centrem pro občany z dalekého okolí. Rád si chodím zaběhat, je to pro mě takový relax. Co se týče muziky, kterou poslouchám, mám rád rockovou hudbu.

Mají místní o návštěvu těchto akcí zájem a je zde z čeho vybírat?

Myslím, že pomalu a jistě stoupá nabídka kulturních, sportovních či společenských akcí; a je jedno, jak to nazveme. Zájem o akce se zvyšuje. Samozřejmě, že návštěvnost je ovlivňována nejen kvalitou, ale i cenou, a to je v tomto regionu dost rozhodující. Ale na druhou stranu, kvalitní a cenově dražší divadelní či koncertní představení jsou dlouho dopředu vyprodána. A to je dobře.

Kdybyste měl tu možnost změnit v našem kraji jakékoli tři věci, které by to byly?

Jsem odborář a pracuji v dopravě, proto mé hlavní priority jsou, aby zaměstnanci v tomto kraji měli sociální, pracovní a mzdové podmínky právě tak kvalitní, aby z Ústeckého kraje nemuseli odcházet tzv. za lepším. Toto lze prosazovat v sociálním dialogu prostřednictvím krajské tripartity.

Podporuji rozvoj integrovaného dopravního systému jako nedílnou součást mobility za prací či do škol a samozřejmě i k rozvoji cestovního ruchu. V rámci regionální dopravy mám zájem na tom, aby železniční dopravu dále provozovaly České dráhy a.s.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru