ČR - Vláda pokračuje ve zvyšování platů, ministři rozhodli v tomto týdnu o zvýšení tarifních platů vojáků, policistů, hasičů a dalších zaměstnanců ve státní správě o 4 % od 1. listopadu letošního roku. Již minulý týden vláda rozhodla o zvýšení platových tarifů lékařů a dalších zaměstnanců ve zdravotnictví, a to o 10 % od 1. ledna 2017. Opatření by mělo přilákat i potenciální uchazeče o práci ve státní službě.

Před jednáním vlády, 21. září 2016. Foto: Vláda ČR

Důvodem zvýšení platových tarifů a přijetí dalších uvedených opatření je snaha kvalitativně i kvantitativně zabezpečit fungování státní správy po personální stránce. Přijatá opatření mají za cíl řešit zejména akutní nedostatek klíčových odborníků, u kterých se vyžaduje plnění náročných služebních úkolů, například IT specialisté, a posílit motivaci perspektivních zaměstnanců ke vstupu do státní služby a setrvání v ní.

„Chceme udělat státní službu atraktivnější, odměny by měly být konkurenceschopné, tak abychom přilákali do služeb státu i experty ze soukromé sféry," říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Na základě analýzy zpracované pracovní skupinou ustavenou Koaliční radou, byla do nařízení vlády začleněna možnost určení až dvojnásobného platového tarifu klíčovým odborníkům na služebních místech v rámci tří oborů služby, a to Lékařská posudková služba, Legislativa a právní činnost a Informační a komunikační technologie.

U státních zaměstnanců s opakovaně vynikajícím služebním hodnocením a nejvyšší možnou bodovou klasifikací bude umožněn zrychlený postup do vyššího platového stupně přičtením pěti let k započitatelné praxi. U státních zaměstnanců na služebních místech zařazených do 12. a vyšší platové třídy, tj. s požadovaným vysokoškolským vzděláním, se zvětší rozdíly ve výši platových tarifů mezi jednotlivými platovými třídami o 10 až 16 procent. Služební orgán může označit maximálně 5 procent služebních míst ve služebním úřadu za klíčová. Zaměstnanců, kteří jsou pod služebním zákonem, je momentálně přibližně 65 tisíc.

S účinností od 1. listopadu 2016 dojde k plošnému navýšení všech platových tarifů státních zaměstnanců o čtyři procenta. Tento záměr vláda deklarovala již ve svém červencovém usnesení. K dílčím změnám dochází s účinností od 1. ledna 2017 také v úpravě poskytování zvláštního příplatku, a to například u některých správních činností vykonávaných lékařskou posudkovou službou.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru