Modlany - U vodní nádrže Kateřina v Modlanech spadlo ve čtvrtek letadlo s více než sedmdesáti pasažéry na palubě. Šlo o taktické cvičení složek Integrovaného záchranného sytému, o pád letadla s větším počtem cestujících. Letounu mířícího z Prahy do Drážďan vysadily oba motory a při nouzovém přistání došlo k letecké katastrofě. Na poli u Modlan ležela mrtvá těla i desítky zraněných. Naštěstí šlo ale jen o taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému ČR.

 

 

Na místě leteckého neštěstí zasahují všechny složky IZS. Foto: Jan Vraný

Námětem byla nehoda dopravního turbovrtulového letadla. Při letu nahlásil pilot explozi a náhlý pokles tlaku a výpadek jednoho z motorů. Jednou z možných variant poruchy letadla byl i teroristický čin. „Pilot se pokusil letadlo nasměrovat na pole v katastru obce Modlany, poblíž vodní nádrže Kateřina, kde se však stalo neovladatelným a zřítilo se. Po dopadu se rozpadlo na části, z nichž některé začaly hořet," popsal simulovanou situaci řídící důstojník Jan Bereznanin z Hasičského záchranného sboru Teplice.

Na místě leteckého neštěstí zasahují všechny složky IZS. Foto: Jan Vraný

Cvičení se nakonec zúčastnilo patnáct hasičských jednotek z toho čtyři profesionální a jedenáct dobrovolných. Hasiči nasadili 27 kusů techniky.

Na místo letecké katastrofy byly okamžitě vyslány všechny složky Integrovaného záchranného systému ČR. K letecké nehodě došlo v bezprostřední blízkosti vodní nádrže Kateřina, proto byli povolání i policejní potápěči, kteří se podíleli na vyhledávání osob, věcí a trosek na vodní hladině a pod hladinou.

Na místě leteckého neštěstí zasahují všechny složky IZS. Foto: Jan Vraný

Policejní pyrotechnik se psem specializovaným na výbušniny provedl pyrotechnickou prohlídku. Služba kriminální policie a vyšetřování následně zjišťovala totožnost osob postižených touto mimořádnou událostí. Kriminalisté prováděli jejich identifikaci a evidovali transport zraněných do jednotlivých zdravotnických zařízení. Kriminalističtí technici prováděli ohledání místa události, dokumentovali a zajišťovali stopy pro další vyšetřování.

Na místě pracoval také tým Kriminalistického ústavu v Praze, který je složen ze specialistů, kteří jsou vyškoleni provést identifikaci většího počtu obětí v mimořádných situacích.

Na místě leteckého neštěstí zasahují všechny složky IZS. Foto: Jan Vraný

Cvičení se zúčastnilo také přes 50 zdravotnických záchranářů z 15 výjezdových skupin a na místě zasahoval i vrtulník letecké záchranky.

„Cílem záchranářů bylo procvičení postupů a využití prostředků pro řešení mimořádné události s hromadným postižením zdraví a spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje," vysvětlil přímo na místě mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník.

Desítky sanitních vozů následně z místa „katastrofy" transportovaly do okolních nemocnic zraněné pasažéry. Po dobu zásahu dopravní policisté hermeticky uzavřeli okolí Kateřiny nejen pro řidiče, ale i pro pěší.

FOTOGALERIE:

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru