Všebořice – Když šel dvaačtyřicetiletý Marcel Vála z Neštěmic poslední červencový den nakupovat se svou manželkou do marketu Lidl ve Všebořicích netušil, že se jejich návštěva obchodu změní v drama. Když stáli se zhruba dalšími šesti lidmi ve frontě u pokladny, vstoupil do obchodu devatenáctiletý muž s nožem v ruce a po prodavači za pokladnou požadoval vydání finanční hotovosti.

Marcel Vála z Neštěmic (vpravo) ukázal, že mu není lhostejné, co se děje v jeho okolí. Foto: Petr Sochůrek

„Dej mi peníze, bylo první, co jsem uslyšel," začal ve vyprávění skutku Marcel Vála, který v tu dobu stál jako druhý ve frontě u pokladny.

„V první chvíli jsem si myslel, že paní přede mnou je jeho maminka a mladík mluví s ní. Otočil jsem se na manželku, se kterou jsem si povídal. Až ona mě upozornila, že muž, který požaduje finanční hotovost má v ruce nůž. Otočil jsem se zpátky dopředu a viděl jsem, jak lupič ohrožuje pokladníka. Poté jsem si stoupl mezi paní a muže s nožem v ruce, a začal jsem s ním komunikovat," pokračoval ve vyprávění oceněný Ústečan.

„Zeptal jsem se lupiče, jestli má nějaký problém. On odpověděl, že ano. Řekl jsem mu, že všichni máme nějaký problém a co chce. Muž s nožem v ruce mi odvětil, že peníze. Odpověděl jsem mu, že to chceme všichni, ale jestli by nebylo lepší si je jít vydělat normální cestou. Reakce lupiče byla, že to už zkoušel, ale to ho nebaví nebo něco v tom smyslu. V tu chvíli jsem ho vyzval, abychom si stoupli stranou. Souhlasil. Zároveň jsem ho požádal, aby mi předal nůž, ten mi také dobrovolně předal. Pak už jsme jen čekali na policii, kterou jsme s manželkou přivolali," řekl Marcel Vála z Neštěmic.

Vedoucí ústecké policie plukovník Vladimír Danyluk za chování Ústečanovi v dramatické situaci a odzbrojení pachatele poděkoval. „Marcel Vála svým činem jasně ukázal, že situace, která nastala v prodejně, mu není lhostejná. Věděl, že pachatel je ozbrojen nožem, může dojít ke zranění pokladního, jeho nebo ostatních návštěvníků marketu. Těší mě, že se pan Vála takto statečně zachoval a vše dopadlo dobře. Věřím, že jeho chování je ukázkou i pro další občany, abychom nebyli lhostejní k situacím kolem sebe. Devatenáctiletý mladík je v současné době ve vazbě a za loupež mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody," uvedl Vladimír Danyluk.

Regionální manažer obchodního řetězce Lidl Petr Fukal za pohotovou reakci Marcelu Válovi rovněž poděkoval. „Jak už několikrát zaznělo, jde bez nadsázky o hrdinský čin. Pokladník při přepadení utrpěl velký šok. Vzniklou situaci jsme s ním komunikovali, jak já z pozice regionálního manažera, tak manažer obchodu. V současné době už opět pracuje. Zároveň jsme v našich prodejnách, po konzultaci s bezpečnostní agenturou, posílili ostrahu. Za svou praxi jsem se s takovým přepadením nesetkal, a co jsem se bavil s kolegy, tak oni nic takového nepamatují," dodal Petr Fukal.

Vedoucí ústecké policie Vladimír Danyluk ocenil Ústečana Marcela Válu (vpravo) za hrdinský čin. Foto: Petr Sochůrek

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru