Krásné Březno - Ústecká zoologická zahrada se může pochlubit dlouholetými odchovy zoborožců vrásčitých, což ji řadí mezi evropskou chovatelskou špičku. Ústecká zoo momentálně chová sedm jedinců, což je nejvíce v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA).

Zoborožci vrásčití. Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

„Pár zoborožců vrásčitých chováme v naší zoo od roku 1992, kdy jsme získali pár těchto asijských opeřenců charakteristických svým dlouhým výrazným zobákem," uvedla mluvčí Věra Vrabcová a dodává: „Zoborožci jsou monogamní, což znamená, že si vytvářejí stabilní pár na celý život. Nejprve samozřejmě několik let trvalo, než pár dospěl, začal harmonizovat a hnízdit. První odchov se datuje k roku 2001, kdy se vyklubalo jedno mládě, první v dlouhé řadě."

„Hnízdění našich zoborožců má ustálená pravidla. V expozici mají připravený velký dutý kmen, do kterého jsme kvůli kontrole instalovali kameru. Ta nám umožňuje sledovat celý průběh odchovu, aniž bychom ptáky sebemíň rušili," vysvětlila chovatelka Andrea Gruntová. „Samice před kladením vajec do dutiny zaleze a připravuje si podestýlku, přizdívá vstupní otvor směsí hoblin, ovoce a vařených brambor, která postupně ztuhne na pevnou hmotu podobnou korku. Samec ji úzkým otvorem podává krmení a samice po několika dnech snáší vejce, většinou bývají jedno až tři. Letos snesla postupně tři vejce na začátku května a mláďata se vyklubala téměř po měsíční inkubaci. Zpočátku jsou holá, peří jim roste postupně a když zhruba po dvou měsících opustí hnízdní dutinu, vypadají podobně jako dospělí jedinci," popsala Andrea Gruntová.

Její kolegyně Jana Bárnetová dodala: „V době hnízdění je třeba dbát na přísun co nejpestřejšího krmiva, jehož množství se navyšuje s věkem mláďat. Musí obsahovat nejen rostlinnou, ale i živočišnou složku, tu tvoří myší holátka a vařená vejce. Velké procento krmné dávky tvoří měkké ovoce jako je hroznové víno, banán, kiwi, třešně, višně, mango, papaya, hruška, žlutý meloun a celá řada dalších druhů, které jsou k dispozici, v oblibě mají i rajčata. K tomu se přidávají speciální kuličky pro plodožravé ptáky."

„Ústecká zoo momentálně chová sedm jedinců, což je podle údajů www.zims.species360.org nejvíce v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Také počet tří odchovaných mláďat je výjimečný, za posledních 12 měsíců se odchov zdařil pouze v Zoo Rhenen a Zoo Paington, v obou případech se jednalo o dvě mláďata," popsala úspěch vedoucí zoologického oddělení Petra Padalíková. „Celkový počet zvířat v evropských zoologických zahradách je 47 jedinců, z toho je 24 samců, 19 samic a 4 ptáci dosud nezjištěného pohlaví. Naše odchovy v minulosti odcestovaly do takových zoo jako je např. Zoo Jersey, Zoo Paignton, Zoo Alphen, Zoo Bristol a další," dodává.

Zoborožec vrásčitý obývá pralesní oblasti Jihovýchodní Asie, konkrétně žije na ostrově Borneo, Sumatra a na Malajském poloostrově. Přesná velikost populace není známa, ale početní stavy mají klesající trend.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru