Ústí nad Labem - Nevšední stěhovací akci zažilo ústecké veřejné piano. S jeho přemístěním pomohli strážníci městské policie. Již třetím rokem budou mít Ústečané možnost vyzkoušet si hru na klavír přímo na ulici. V roce 2014 znělo piano na hlavním nádraží, další rok hráli lidé v podchodu OC FORUM. Letos autor akce Václav Pištora zvolil atrium magistrátu mezi Mírovým a Lidickým náměstím.

Atrium ústeckého magistrátu. Ilustrační foto: Petr Sochůrek

Pištora projekt pražského kavárníka Ondřeje Kobzy ze spolku Piana na ulici do Ústí přinesl. Nově začal spolupracovat s vedením města, které ho samo oslovilo. Nabídli mu prostor u pódia se zvonem mezi magistrátními budovami pro umístění nástroje, jednání vedlo také k dohodě o výrobě dřevěného přístřešku. V tom piano nalezne azyl. „Projekt piana se mi velmi líbí, a proto jsem osobně nabídl panu Pištorovi jeho umístění přímo do atria. Atrium je krásný, ale nevyužitý prostor, a piáno by ho mohlo příjemně oživit. Ve vedení města jsme zajistili finance na vybudování přístřešku, a pevně věřím, že dobrý nápad bude plně využíván. Přeji všem krásný zážitek," řekl 1. náměstek primátorky MUDr. Jiří Madar.

Poprvé pod širým nebem

„Nabídka vedení města mě příjemně překvapila, nová spolupráce projekt posouvá dále," říká Václav Pištora. Přístřešek, který piano dostane, je uzamykatelný, bude nástroj chránit proti dešti, je plně otevírací a obsahuje také sklopnou lavici. Na té budou hráči sedět. Přístřešek rozšiřuje možnosti umístění piana i pro další roky provozu, končí tak nutnost hledání místa pouze v podchodech nebo uzavřených budovách. „Tento typ přístřešku mají zatím pouze na Náměstí Míru a Jižním Městě v Praze. Kontakt na dřevařskou dílnu jsem dostal přímo od spolku Piana na ulici," dodává Pištora.

Ten rovněž vyjednal zajímavou formu stěhování piana na místo určení. Nástroj s ním přenesli strážníci městské policie, na stěhovací akci mu kývnul její ředitel Pavel Bakule. Ústečané se letos setkají s novým nástrojem, který je méně náročný na údržbu, a lépe snese náročné podmínky provozu. Pro projekt jej sehnal místostarosta centrálního obvodu Karel Karika. Uplatnění nalezne také původní žluté piano. Bude jej při koncertech využívat veřejný sál Hraničář.

Úředníky hudba nevyruší

V přilehlých budovách okolo atria magistrátu pracuje přes 400 úředníků a dalších pracovníků, ti se ale nadbytečného hluku z piana bát nemusí. Bude totiž během jejich pracovní doby uzamčené. „Co je pro jednoho příjemná možnost hudební improvizace na zajímavém místě, může být pro druhého utrpení a pěkná otrava. Jsem si toho vědom, a proto jsem se rozhodl pro kompromis. Přístřešek ve všední dny odemkneme od 14.00 hodin, opět ho zamkneme před stmíváním" říká Václav Pištora. O víkendu pak provoz bude delší, „otevírací doba" je od 9 hodin ráno do 21 hodin večer. Piano bude v atriu pod stálým kamerovým dohledem, který zachytí případné vandaly. Autor projektu bude o akcích u piana informovat na facebookové stránce s názvem Piano v Ústí nad Labem. Ústečané si mohou zahrát do konce října.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru