Střekov – Na konci měsíce května musela Tělovýchovná jednota (TJ) Slavoj uzavřít sportovní halu v Truhlářově ulici. Důvodem byla dlouhodobě přetrvávající hospodářská situace.

Chátrající sportovní hala na Střekově. Foto: Petr Sochůrek


Na tržbách, rozdělme to na komerční stránku a na podíl oddílových příspěvků

1. komerční strana - pronájem jednotlivých sportoviště včetně ubytovny - zhruba 800.000 Kč
2. oddílové příspěvky - zhruba 300 tis / rok
V součtu tedy cca 1.100 000 Kč.

Oproti tomu běžely náklady / rok

1. dodávka tepla a ohřev teplé vody - zhruba 600.000 Kč
2. dodávka elektrické energie - zhruba 250.000 Kč
3. dodávka pitné vody - zhruba 150.000 Kč
4. mzdové náklady vč. odvodů - zhruba 500.000 Kč
5. ostatní náklady - pojištění , daně z nemovitosti - zhruba 75.000 Kč
6. nutné, nejnutnější opravy, revize, výměny osvětlení - 100.000 Kč
Celkem tedy za rok náklady byly: 1.675.000 Kč podle podílu havárií až 1.800.000 Kč
Tedy rozdíl mezi výnosy a náklady byl: cca 600.000 Kč ve ztrátě.

Tento rozdíl se vždy řešil prostřednictvím dotací oddílu stolního tenisu, ovšem takto ty ztráty sanovat nešlo do nekonečna. Příjem ostatních dotačních titulů, jak z městské části Střekov, Ústí nad Labem, kraje či z Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy České republiky (MŠMT), byl vždy zanedbatelný. Během posledních let jsme zaznamenali i výraznou ztrátu ze Sazky, kde podíl pro jednotlivé sporty po zániku Sportky skončil. Budova je stará cca 40 let, nikdy jsme nedostali šanci se dostat k dotačním titulům typu "zelená úsporám". Zde jsme vždy narazili na problém příjemce dotace. Příjemce byl vždy neziskovka - město, kraj apod. Tělovýchovné jednoty či sportovní kluby nebylo nikdy mezi příjemce zařazení. To samé se týká případných úvěru v bankách. Majetek by se nechal klidně zastavit, vzít si úvěr a budovu zrekonstruovat (vyměnit okna, zateplit a vyřešit jiným způsobem dodávku tepla). Bohužel banky na toto neslyší, vypadá to, že sportovní budovy pod majetkovou zprávou TJ či sportovních oddílů jsou na "černé listině".

Ostatní dotační tituly jsme sice využívali, ale tyto by vždy určeny pouze pro jednotlivé sportovní oddíly zastřešené pod TJ, tyto ovšem nebyli určeny k vyřešení provozních nákladů sportovní haly. Nikdy jsme, ačkoli snaha byla výrazná, nedokázali vyřešit dopolední bloky například na velké hale. Jednotlivé školy postupně od nás odešli s tím, že nebudou platit např. 300 Kč/hod ačkoli stanovená cena velké haly je 600 Kč.

Výrazně se na nás podepsala i poměrně nepříznivá situace okolí sportovní haly. Dnes a denně jsme řešili problémy okolo bezdomovců nastěhovaných v sousedních lázních (bývalé lázně Dr. Vrbenského). Dále nás tížila situace okolo tří sousedících ubytoven, kde se nepřizpůsobiví občané stahovali až k naší sportovní budově. Situace vyvrcholila napadením malých dětí. Toto jsme dokázali vyřešit pouze ve spolupráci s městskou policií, toto však nelze vyřešit navždy. Dopravní situace k hale také není příznivá, nejezdí sem žádný spoj MHD, ačkoli jsme vždy před volbami zaznamenali sliby politiků, které po volbách vždy vyprchaly. To samé je s odkupem chátrající budovy bývalých lázní Dr. Vrbenského. I zde jsme se stali obětí nespočetných krádeží a s tím spojených problémů. Ukradená sekačka a křovinořez byl pouze začátek, následně nám z celé střechy byly demontovány a ukradeny držáky hromosvodu o ukradených svodech dešťové vody se již ani nezmiňuji. Zcela nerozumím, proč v uvedené lokalitě není zaveden zákaz pití alkoholu na ulici. Několikrát jsme se o to i pomocí petice pokoušeli, ovšem vše marné.

V loňském roce jsme zaznamenali zhruba 36 tisíc vstupů na jednotlivá sportoviště či ubytovací služby. Nelze na to nahlížet, že by během roku do naší haly dorazila třetina Ústí nad Labem. Ale i tak ty čísla jsou velmi pěkná, bohužel dnes alarmující. Ve většině měst jsou sportovní haly v jejich majetku a jednotlivá sportoviště jsou pronajímána sportovním oddílům. Na sportoviště nelze skutečně nahlížet jako na zlaté doly, tomu prostě tak není. Sportovci a především sportující děti si tímto zaslouží pozornost. Je to i velmi dobrá prevence před případnou kriminalitou či drogovými hrátky u dospívající mládeže.

Závěrem, budova byla na TJ převedena v roce 1991 v době privatizace sportu. Nikdy jsem nezaznamenal od té doby větší aktivitu od politické reprezentace, jak ústecké tak od celorepublikové. Jednoduše tady to máte a starejte se. Ale takto to prostě nechodí! Zcela jistě můžu prohlásit, že zde s ohledem na výše uvedené vstupy sportovců, suplujeme za město veřejnou službu!

V roce 2015 oddíl stolního tenisu zaznamenal a byl po zásluze vyhlášen nejlepším oddílem okresu Ústí nad Labem historicky nejlepší výsledek. V extralize obsadil skvělé 4. místo. Vychovali jsme zde největší talent od doby Petra Korbala, jmenovitě Tomáše Polanského, trojnásobného mistra Evropy. Nyní se připravuje na ME juniorů v Záhřebu. Bohužel situace okolo provozu sportovní haly nás vedla k rozhodnutí nepřihlásit pro letošní sezonu Extraligu. Myslím si, že by si sportovci, ať takto úspěšní či „malí špunti", zasloužili větší pozornost především ze strany samosprávy potažmo státu.

V současné době se pokoušíme vyjednávat s městem o případném odkupu sportovní haly. Raději bychom se dohodli skutečně s městem, pro které by to mělo jistě mnohem větší zisk i jistotu. Nejde jenom o sportovce, ale obecně co dál se bude dít na Střekově.


Karel Seibert, předseda TJ Slavoj

Chátrající sportovní hala na Střekově. Foto: Petr Sochůrek

Chátrající sportovní hala na Střekově. Foto: Petr Sochůrek

Čtenáři, posílejte nám náměty na zprávy z Ústí nad Labem a jeho okolí. Každý podnět a názor má svou "váhu". Čtěte, co vás zajímá. Náš e-mail je Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Využít také můžete zpráv naší facebookové stránky.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru