Krásné Březno - Důležitá událost, jejímž výsledkem bude další novinka pro návštěvníky ústecké zoo, se odehrála v zahradě v úterý 31. května. Za přítomnosti 1. náměstka primátorky statutárního města Ústí nad Labem Jiřího Madara a vedoucí odboru městských organizací a školství Jany Müllerové, mluvčí Skupiny ČEZ pro Severní a Střední Čechy Soni Holingerové a zástupců zoologické zahrady byla podepsána smlouva o poskytnutí nadačního příspěvku, díky kterému dojde do konce letošního roku k úpravě stávající expozice pro tapíry v dolní části zoo.

Nový obyvatel ústecké zoo tapír čabrakový se dočká zrekonstruované expozice. Foto: Věra Vrabcová

Dosud zde návštěvníci mohli vidět tapíry jihoamerické, které však vystřídá jiný druh, který ústecká zoo dosud nechovala a kterým je tapír čabrakový. „Důvodem změny je to, že tapíři čabrakoví jsou vzácnějším a ohroženějším druhem, v Mezinárodní červené knize jsou vedeni v kategorii EN (endangered = ohrožený). Jejich chov je v evropských zoologických zahradách řízen programem EEP (Evropské chovné programy) pod vedením koordinátora, který posuzuje žádosti k založení chovu a přiděluje geneticky vhodné jedince. Jednání byla poměrně složitá a dlouhá, trvalo téměř rok, než nám doporučil volného samce, jedná se sedmnáctiměsíčního Mekonga, který do naší zoo dorazil 19. května ze skotské Zoo Edinburgh. Další jednání budeme absolvovat i kvůli doporučení vhodné samice," přiblížila vize zahrady vedoucí zoologického úseku Petra Padalíková, která celou skupinku hostů provázela.

„V Evropě chová tapíry čabrakové pouze 25 institucí v počtu 51 jedinců (29 samců a 22 samic) a za posledních 12 měsíců se narodila jen dvě mláďata," dodává při prohlídce pavilonu, kde je Mekong dočasně ubytován, i když s veškerým komfortem, Petra Padalíková.

Poté hosté navštívili i současnou expozici tapírů, kde se seznámili s plánovanými úpravami a změnami pavilonu, jako je například rozšíření vyhlídky nad výběh, vybudování nového koridoru pro chovatele, oprava fasády a ploché střechy, která bude osázena rostlinami, vnitřní ubikace a získá imitaci lávové skály.

Ředitel zoo Ing. Lubomír Moudrý převzal od zástupkyně Nadace ČEZ Soni Holingerové šek na 300.000 Kč, které budou na tyto úpravy použity. Další finanční prostředky na tuto akci ve výši 200.000 Kč získala zoologická zahrada přímo od zřizovatele – statutárního města Ústí nad Labem. „Rekonstrukci pavilonu tapírů podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového programu Podpora regionů, který je zaměřen na rozvoj veřejně prospěšných projektů. Chov tapírů čabrakových je v Evropě poměrně velkou vzácností, rádi jsme proto ústecké zoo pomohli k vytvoření vhodného zázemí pro tento ohrožený druh. Rekonstrukce zajistí lepší podmínky jak přítomným zvířatům, tak pracovníkům, ale i návštěvníkům zahrady," uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Tapír čabrakový. Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru