Klíše - V Červené aule MFC Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem uskutečnila na konci minulého týdne slavnostní promoce absolventů Teen Age University při Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Pod označením Teen Age Univerzity, zkráceně TAU, se skrývá netradiční vzdělávání žáků, které probíhá v univerzitních posluchárnách pod přímým vedením vysokoškolských pedagogů a univerzita ho realizuje od roku 2009.

Na ústecké univerzitě promovali malí studenti z Teen Age University. Zdroj: UJEP Ústí nad Labem

Slavnostní promocí byl ukončen akademický rok 2015/2016 dětské univerzity, který navštěvovalo 23 dětí ve věku od 8 do 12 let (14 chlapců a 9 dívek). „Teen Age Universitu studovaly v tomto akademickém roce děti převážně ústecké, evidujeme ale také malé studenty z Mostu, Teplic, Krupky, Košťan či Telnice," říká prorektorka pro studium Alena Chvátalová.

I v akademickém roce 2015/2016 děti navštěvovaly kurzy, které si samy vybraly. Jednalo se například o kurzy: Příběhy z historie dobývání Divokého západu, Kov + korálky = šperk, Vytvoř si vlastní mapu, Hrátky s LED diodami, Tajemství 3D tisku, Od „magické lucerny" k filmové kameře, Příroda, o kterou se nikdo nestará, Dobrodružství barvy, Ferda by se divil, Život v globální vesnici či oblíbené fyzikální pokusy.

Přednášky byly tematicky a obsahově připraveny tak, aby děti bavily. Například v přednášce Dobrodružství barvy byly děti vtaženy do tajů výroby mýdla a své vlastní si také vyrobily. V přednášce Od „magické lucerny" k filmové kameře se děti dozvěděly, jaké technické vynálezy vedly k výrobě první kamery, a v přednášce Ferda by se divil, zase poznaly nelehký život mravenců. Kreativitu však děti projevily i v kurzu Hrátky s LED diodami či Kov + korálky = šperk, kde si vytvořily vlastní elektronický výrobek a vlastní náramek. Společně s lektorem dobyly Divoký západ a Vikingem Olafem se nechaly pozvat do jeho globální vesnice.

Na ústecké univerzitě promovali malí studenti z Teen Age University. Zdroj: UJEP Ústí nad Labem

Absolventi Teen Age Unviersity obdrželi z rukou prorektorky pro studium UJEP, RNDr. Aleny Chvátalové, Ph.D., diplom a index s přehledem získaných zápočtů. Slavnostní promoce se konala za účasti rodičů, prarodičů, kamarádů, ale také např. učitelů ze základních škol. Po skončení ceremoniálu bylo pro přítomné připraveno malé občerstvení.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru