Krásné Březno - V ústecké zoo se ve čtvrtek 26. května konalo tradiční stěhování aligátora severoamerického Libora na „letní byt". V Ústí již od roku 1974, je to služebně nejstarší zvířetem v zahradě.

Stěhování aligátora Libora. Zdroj: Zoo Ústí nad Labem


„Vzhledem k tomu, že venkovní expozice nemá žádnou vnitřní vyhřívanou ubikaci, nemůže zde být po celý rok. Na nepříznivé a chladné období naší středoevropské zimy se vždy musí přesunout do pavilonu zimoviště. V jeho ubikaci je průměrná teplota cca 27°C, k dispozici má dostatečně velký bazén s teplou vodou, kde může plavat. Také na souši má prostor vyhřívaný podlahovým topením, kde se s oblibou zdržuje," vysvětlila Věra Vrabcová.

„Libor strávil na zimovišti téměř osm měsíců, protože sem k nám dorazil 6. října," popsala chovatelka Jana Bárnetová. „Vždy jej necháme nějakou dobu aklimatizovat, zhruba po 14 dnech začíná přijímat potravu. Dostává zhruba 3-4 kg masa, buď celá kuřata bez peří a vnitřností nebo hovězí. Dovnitř dáváme i vitamíny. Interval krmení je zhruba 10-14 dní, čas poznám vždy podle toho, že je Libor v bazénu na jednom konkrétním místě naproti dveřím a čeká," dodala chovatelka.

„Stěhování je pro naše pracovníky již rutinní záležitostí, jsou již sehraným týmem. Nejdůležitější je přetáhnout Liborovi přes hlavu smyčku z lana a s jeho pomocí jej vtáhnout do dlouhé bedny. Tu pak naloží na auto a převezou o několik desítek metrů níže k letní expozici. Bednu přendají přes zídku, nakloní ji k bazénu a Libor z ní díky sklonu vlastně vyklouzne. Vzhledem k tomu, že Libor bez dřevěné bedny váží téměř 200 kg, vše zajišťuje dostatečný počet silných pomocníků," doplnila Věra Vrabcová.

Ve venkovní expozici jej návštěvníci uvidí až do začátku října. Má zde k dispozici bazén i prostor souše, kde je instalované podlahové vytápění, zároveň je nad tímto místem umístěna výhřevná lampa, takže zde Libor s oblibou lehává. Celý prostor je monitorován kamerovým systémem, neboť se občas stane, že jej neukáznění návštěvníci ve snaze přimět jej k pohybu ohrožují házením kamenů či jiných předmětů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru