Klíše - Vědecká knihovna UJEP ve spolupráci s Muzeem města Ústí nad Labem pořádá ve svých prostorách až do 22. prosince výstavu nazvanou „Sametdat". Návštěvníci z řad široké veřejnosti si mohou na vlastní oči prohlédnout a přečíst materiály listopadových událostí roku 1989 publikované tehdejšími vysokoškolskými studenty v Ústí nad Labem. Vstup je zdarma.

Návštěvníci výstavy si mohou vyzkoušet, jak přepisovali letáky a texty studenti na konci roku 1989. Na snímku čtenářka Diana Hrudková. Foto: Petr Sochůrek


Jana Šiková, mluvčí UJEP, uvedla, že výstava je sbírkou původních samizdatových letáků z prvních dnů Sametové revoluce. „Připomíná způsoby výroby tiskovin ve společnosti, kde byl striktně vyloučen a střežen přístup k tiskovým a kopírovacím technologiím. Jediné, co mohli občané ČSSR vlastnit a co si mohli dovolit, byly psací stroje, a ty se v listopadu 1989 rozjely naplno. V Ústí nad Labem nejvíce na kolejích Pedagogické fakulty a v Činoherním studiu, kde byl i jeden tiskařský stroj," řekla mluvčí UJEP.

Vědeckou knihovnu UJEP, která je otevřena i veřejnosti, najdou návštěvníci mířící na výstavu naproti hlavnímu vchodu do Kampusu. „Pro návštěvníky jsou k dispozici psací stroje, průklepové a uhlové papíry, aby si mohli vyzkoušet, jak se před šestadvaceti lety opisovaly letáky," dodala Jana Šiková.

Výstava Samedat nabízí ke shlédnutí fotografie ze Sametové revoluce očima tehdejších studentů. Na snímku čtenářka Diana Hrudková. Foto: Petr Sochůrek

Čtenáři, posílejte nám náměty na zprávy z Ústí nad Labem a jeho okolí na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., využijte zpráv naší facebookové stránky. Každý námět prověříme a o výsledku vás budeme informovat na stránkách on-line deníku E-Ústí.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru