Nový Drahov - Chce to udělat si trochu více času a vydat se do karlovarského kraje. Klidně s celou rodinou. Budete si na chvilku připadat, jako když se zastavil čas. Národní přírodní rezervace SOOS totiž nabízí výlet do nedotčené přírody, s unikátními přírodními úkazy, jevy, množstvím ojedinělých živočišných druhů a dalších zážitků.

Tato evropská rarita se nachází u našich krajských severo-západních sousedů, na sever od Františkových Lázní, v obci Nový Drahov.

Navštívíte rozsáhlé rašeliniště a slatiniště, s mokřady a vývěry minerálních vod a plynů, které se rozkládá na 221 hektarech a bylo vyhlášeno přírodní rezervací v roce 1964. Kus země, kam by lidská noha nemohla vstoupit, pokud by zde nebyla postavena 1,2 km dlouhá, podlážková naučná stezka doplněná popiskami a vysvětlivkami. Vede po dně vyschlého jezera, jež mělo slanou, minerální vodu.

0104vylet1

Můžete zde vidět například ve střední Evropě ojedinělý a pozoruhodný jev, takzvané mofety, probublávání minerálních vod nebo suchého kysličníku uhličitého povrchovou vodou a bahnem. Další evropskou raritou je takzvaný křemelinový štít, nahromaděná křemelina ze schránek jezerních řas rozsivek usazených na dně jezera, které v období sucha vytvářejí vzácný jev, výkvěty solí.

Díky půdě nasycené rozpuštěnými solemi, se zde daří rostlinám, které normálně žijí ve vzácných slaništích nebo na březích moří, jde o takzvané holofity. A daří se zde i mokřadním rostlinám. Narazíte tu i na nejteplejší pramen chebské pánve – Císařský pramen, jehož teplota v zimě neklesá pod 14° C a v lét dosahuje až 18°C.

0104vylet2

Sooská kotlina obsahuje dva miliony kubíků rašeliny a slatiny s mocností 6 metrů a asi dvě stě tisíc kubíků křemeliny s maximální mocností 7,5 m. V rezervaci žije řada chráněných živočichů, je hnízdištěm více než sta druhů ptáků, další stovky druhů ptáků se v rezervaci zdržuje na tahu, nebo ji vyhledává kvůli potravě. Najdete zde tisícovku druhů hmyzu a ostatních nižších živočichů, dále výjimečné populace obojživelníků nejen co do počtu, ale i množství.

Kromě naučné stezky se v areálu SOOS nachází i geopark, muzeum, kde je nově i pavilon věnovaný paleontologii, s velkoplošnými reprodukcemi obrazů Zdeňka Buriana a modely prehistorických ještěrů v životní velikosti. Nezapomínají zde ani na ochranu zvířat, které se po různých kolizích vzpamatovávají v místní Stanici pro záchranu živočichů SOOS. v nedaleké oboře uvidíte daňky. V dubnu je rezervace SOOS otevřena ve všední dny od 9 do 16.30 hodin, v sobotu a neděli pak od 9 do 17.30 hodin.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru