Na tvrzi Bouda začala nová turistická sezona. Jde o mimořádnou technickou památku
Tvrz Bouda
Výlety

Pardubický kraj - V minulém týdnu byla na tvrzi Bouda na Králicku zahájena nová turistická sezona. Velkým lákadlem pro turisty bude jednoznačně upravený vstupní objekt, jehož obnova byla dokončena v listopadu loňského roku. Celkově Pardubický kraj, v jehož vlastnictví tvrz je, investoval do rozvoje Boudy téměř 50 milionů korun.

„Tvrz Bouda patří dlouhodobě mezi naše priority v rámci rozvoje cestovního ruchu na Králicku. Jedná se o mimořádnou technickou památku, která si naši péči jednoznačně zaslouží. Po elektrifikaci, která byla prvním předpokladem pro další rozvojové aktivity, jsme nedaleko vstupního objektu vybudovali provozní budovu s ubytovacími kapacitami pro obsluhu tvrze. Tím jsme mohli vymístit samotný vstupní objekt, jehož obnova byla dokončena v listopadu loňského roku. Osobně jsem rád, že se zhmotnění svého velkého snu dočkal Martin Ráboň, který nás několik týdnů po dokončení prací nečekaně opustil. Právě jeho odkaz a sny chceme postupně v rámci našich možností uvádět v život,“ řekl hejtman Martin Netolický, který na tvrzi Bouda již mnohokrát prováděl.

Nejbližší připravovanou aktivitou je osazení Památníku budovatelů a obránců československého opevnění. Ten chce Společnost přátel československého opevnění a dobrovolníci, kteří se starají o provoz Boudy, darovat Pardubickému kraji. Hlavní součástí památníku bude historicky cenný znak, který se podařilo osádce tvrze Bouda zachránit na podzim roku 2018 z demolované části velitelství Orlických kasáren v Žamberku, které jsou nyní přestavovány pro civilní využití. Znak bude umístěn na pískovcovém bloku z hořického pískovce, který ponese nápis připomínající budovatele a obránce československého opevnění. Na památník se prozatím podařilo vybrat 130 tisíc korun. Dalších 40 tisíc zatím zbývá.

Mezi další připravované projekty patří dokončení a instalace modelu dělostřelecké otočné věže, osazení a rekonstrukce zábradlí ve vybraných částech tvrze. „Jedná se v první etapě o osazení zábradlí v místech, kde zábradlí v tuto chvíli vůbec není, což by nám opět rozšířilo možnosti pro jednotlivé průvodcovské trasy. Zároveň bychom odstranili a opravili zábradlí, které nevyhovuje požadavkům na zajištění návštěvnické bezpečnosti,“ řekl hejtman Netolický s tím, že velkým projektem bude stavební obnova interiéru vchodového objektu včetně podlah, omítek a dalších prvků.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru