OBRAZEM: Dolský mlýn je místem romantickým, ale i strašidelným! Fascinoval filmaře a váže se k němu krvavá historka
Dolský mlýn. Foto: Jitka Fárová
Výlety

České Švýcarsko - Dolský mlýn je velmi romantické místo, které je na soutoku řeky Kamenice a Jetřichovické Bělé, přibližně 1,5 km od obce Kamenická Stráň a 3 km od obce Jetřichovice v národním parku České Švýcarsko.

Zřícenina původního trojkolového mlýna a pily pochází z roku 1515. Obilí a další suroviny si sem přicházeli umlít hospodáři z okolních vsí. Mlýn měl původně tři mlýnská kola, z nichž jedno pohánělo pilu a zbývající dvě mlecí zařízení. Dolský mlýn patřil od roku 1584 k benešovskému panství a později od roku 1653 pod Bynovec. V roce 1696 si mlýn koupil od vrchnosti Jan Kryštof Pohl. Během let 1696 až do roku 1910 vlastnil tedy mlýn rod Pohlů.

1207vylet3

Původní budova jimi byla během let několikrát přestavována. Barokní podobu získal od roku 1727. Plně se mlelo až do roku 1814. Později se po říčce Kamenici plavilo dřevo, a tím se činnost mlýna omezovala – nemohla být do mlýna naháněna voda. Tehdejší majitelé se však mlynáři pokusili vynahradit ztrátu a poskytli mu povolení k výrobě piva a pálenky. Pálila se zde tedy kořalka a vařilo pivo.

1207vylet2

Po roce 1881 zahájila provoz plavby na lodičkách Srbskokamenická soutěska (Ferdinandova), ležící mezi Dolským mlýnem a Srbskou Kamenicí. Mlýn se rázem stal velmi oblíbeným místem, sloužil jako výletní restaurace. Po skončení druhé světové války byl Dolský mlýn opuštěný a začal chátrat. Dnes jsou k vidění jen zbytky obvodových zdí. V roce 2007 byl Dolský mlýn vyhlášen kulturní památkou.

1207vylet6

Kousek od mlýna, asi 500 metrů, je památný strom. Královský smrk se pne do výšky 27 metrů a jeho kmen má obvod kolem tří metrů. Roste už více jak 180 let.

Dolský mlýn fascinuje i filmaře. Proslavila ho především pohádka Pyšná princezna z roku 1952. Ve filmu je vidět i s náhonem. Další filmovou příležitost dostal mlýn v roce 2008, kdy se tu natáčela pohádka Peklo s princeznou.

Mlýn má i svou pověst. Prý někdy v 16. století vyrazil syn mlynáře do světa. Během svých cest zbohatnul a vrátil se domů. Protože byl mladý muž po cestách k nepoznání, ubytoval se ve mlýně u svých rodičů jako neznámý pocestný s tím, že ráno, za světla, své rodiče příjemně překvapí svým návratem. Mlynář se svou manželkou zmerčili, že jejich host je bohatý a rozhodli se ho v noci zabít a okrást. Až ráno zjistili, že nevědomky zavraždili vlastního syna. Se svým činem se nedokázali smířit. Mlynář i mlynářka ještě téhož dne ukončili svůj život. Povídá se, že v okolí mlýna se projevují nevysvětlitelné úkazy a zjevují se záhadné bytosti. Především v noci se tady prý ozývají záhadné zvuky a zjevuje se silueta lidské postavy.

1207vylet4

1207vylet

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru