TIP NA VÝLET: Tohle uvidíte z věže radnice jednoho města v Ústeckém kraji
Žatecké náměstí z ochozu radniční věže ve výšce 140 metrů. Foto: Sandra Veverková
Výlety

Žatec - Sedící písař Jan ze Žatce, model lva, ponocný Boreš zahánějící zlé duchy v akustické scénce nebo historické fotografie. To jsou části nové expozice Žatec v proměnách času, které návštěvníky radniční věže zatím zaujaly nejvíce.

Nová expozice vznikla v rámci rozsáhlé rekonstrukce žatecké radnice a stala se lákadlem, kde mohou turisté zahájit svou prohlídku královského města. Ve věži se podívají na řadu zajímavostí z tisíciletých dějin, z ochozu věže si prohlédnou současné město.

Věž se už stala místem, kam chodí oficiální hosté města, ale potěšila také účastníky různých slavnostních událostí, například jedné ze zlatých svateb. Vedle turistů ji zatím navštěvují zejména školy. Právě školákům, ale i jejich rodičům bude radniční věž bezplatně otevřená ve středu 30. června v den vysvědčení.

2906zatec1

2906zatec3

Samotná expozice vznikala díky úzké spolupráci kolektivu tvůrců, jako třeba architekta Miloslava Čejky, Jany Šmidtové z odboru rozvoje města a pracovnic Regionálního muzea K. A. Polánka v Žatci Milady Krausové a Moniky Merdové. Procházka bohatou historií města i radnice je rozdělena do sedmi částí. „Domluvili jsme se, že začneme architekturou a časovou osou, která zabírá vstupní patro. Muzejní historička a hlavní autorka scénáře expozice, Milada Krausová, měla pro další patra vytipovány různé zajímavosti z dějin Žatce, které navazují chronologicky a zároveň mají souvislost s radnicí,“ vysvětlila Monika Merdová z regionálního muzea.

2906zatec4

2906zatec8

Výstava je plná historických údajů, ale má zároveň návštěvníky bavit, a tím nalákat na další prohlídku městských zajímavostí. „Je to víc atrakce než klasická expozice. Jde o to, aby se lidé bavili,“ zdůraznil jeden ze záměrů akademický architekt Miloslav Čejka, který vytvořil například i expozici Lovci mamutů v Národním muzeu.

„Při přípravě takového projektu je samozřejmostí nejen historická přesnost a zajímavost, ale také atraktivní vzhled a interaktivní povaha. Celá expozice by měla vznikat už od počátku ve spolupráci architekta, historiků i dalších profesí, což se v radniční věži do velké míry potkalo. Vyšli jsme si vstříc, nápady se doplňovaly,“ vyzdvihla spolupráci při vzniku výstavy M. Merdová.

2906zatec11

2906zatec9

V expozici nechybí základní historická data. Představuje zajímavé osobnosti, které v Žatci žily, ale i ty, které sem zavítaly, jako třeba krále a císaře. Věnuje se radničním hodinám, válečným událostem, ale také shrnuje vše, co stálo nebo mělo stát na místě dnešní chmelničky – kde býval, kostel, strážnice a mohla tam být i budova divadla.

Expozice je pro veřejnost přístupná každý den v 10, 13 a 15 hodin nebo po předchozí domluvě v jiný čas. Vstupné je 80 Kč (dospělé) a 40 Kč (zlevněné) a prodává se v Turistickém informačním centru vedle chmelničky, odkud chodí s návštěvníky na věž průvodci.

2906zatec10

2906zatec13

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru