OBRAZEM: Pět set klád dalo dohromady zajímavou rozhlednu. Vypadá jako starověké opevnění
Vyhlídka na vrchu Rubín na Podbořansku. Foto: e-deniky.cz
Výlety

Podbořansko – Kam vyrazit třeba během nedělního odpoledne na výlet? Pokud máte rádi trošku fyzické námahy a rozhledy do okolí, zlákat vás může třeba výšlap na vyhlídku Rubín na Podbořansku.

Rozhledna Rubín je téměř osm metrů vysoká, je z dubového dřeva – tvoří ji 500 dubových klád a vystavěna byla mezi Dolánkami a Pšovem ve stylu strážní věže a palisády starověkého opevnění.

Město Podbořany dalo za rozhlednu s veškerými dalšími náklady přibližně 700 tisíc korun. Na přípravě její stavby pracovalo skoro dvacet let.

V anketě Klubu přátel rozhleden získala druhé místo jako Rozhledna roku 2018.

Návštěvníkům se z kopce naskytne jedinečný výhled na Doupovské a Krušné hory i České středohoří.

Foto

Rubín je archeologicky zajímavou lokalitou

Rubín, plochý kopec se zajímavým tvarem, má nadmořskou výšku 352 metrů. Je to bývalé slovanské hradiště. A to natolik významné, že je vyhlášeno jako chráněná kulturní památka ČR. Archeologové tam i dnes občas provádějí výzkumy.
V roce 631 nebo 632 proběhla podle kronik bitva u Wogastisburgu mezi Slovany ze Sámovy říše a Germány z Franské říše. Někteří badatelé jako jednu z možností umísťují dějiště bitvy právě na Rubín u Podbořan, ale to je zřejmě velmi odvážná hypotéza.

KUDY TAM

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru