TIP NA VÝLET: Hrad Pravda – historie, turistika, romantika přírody i starých časů
Hrad Pravda na Lounsku. Foto: e-deniky.cz
Výlety

Lounsko - Zřícenina hradu Pravda patří k nejčastějším cílům výletníků v okrese Louny. Návštěva uspokojí všechny milovníky klasické pěší turistiky, protože jinak než pěšky pochodem přírodou se nahoru dostat nedá, a k tomu nabídne i četné prvky starodávné romantiky - tajemné místo, pozdravy ze středověku, ale i třeba spoustu kulis navozujících vzpomínky na rozvoj trampingu.

Hrad se ukrývá v lesích na kopci mezi Domoušicemi a Pnětluky v lounské části pohoří Džbán. Postaven byl kolem roku 1430, první doložená písemná zmínka v historických pramenech o něm je z roku 1523. Jako místo k bydlení šlechty si ovšem moc dlouho slávu toto sídlo neužilo, protože už v roce 1593 je uváděno v pramenech jako pusté.

Zajímavou kapitolu do dějin jinak už opuštěného hradu přineslo 19. století a v něm doba vrcholícího národního obrození. Na Pravdě, zřejmě i kvůli symbolice v názvu dávného českého sídla, proběhlo hned několik takzvaných táborů lidu s účastí tisíců lidí. K největším patřilo shromáždění v létě roku 1868 – bylo to jen pár týdnů po tom, kdy František Palacký po svém tradičním vlasteneckém projevu poklepával v Praze na základní kámen tehdy nově budovaného Národního divadla.

Kudy tam

Jak vypadá hrad Pravda dnes? I když je to zřícenina, je pořád celkem zachovalá. Ve srovnání s nedalekým hradem Džbán toho návštěvníci na Pravdě ze zbytků středověké stavby mohou vidět mnohem víc. Dochovalo se rozlehlé nádvoří, zdi, příkop, obranné prvky, různé branky, okénka, komůrky.

Zajímavé místo v přírodě s poetikou historie a odlehlejší od větších měst láká i skauty či trampy, a tak na velkém nádvoří, zarostlém travou, je hned několik ohnišť k přípravě buřtů nebo jiného občerstvení, dřevěných laviček i stolů k posezení a odpočinku. Všechno jídlo si však musí každý přinést sám, žádný kiosek s obsluhou na tomto hradě nečekejte. Kdo chce zažít a stvrdit opravdovou přírodní romantiku, může na zřícenině i přespat, místa v trávě na nádvoří je dost a dost. Kdo ne, nevadí, prodlouží si i tak pěknou vycházku přírodou zase při cestě domů. K hradu vedou značené turistické cesty ze všech nejbližších obcí v okolí – Pnětluk, Domoušic, Solopysk, Ročova i dalších. Přejeme všem hezký výlet plný zážitků.

Foto

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru