Kýšovický vodopád je největší v Krušných horách, v průvodcích se ale o něm moc nepíše
Kýšovický vodopád. Foto: e-deniky.cz
Výlety

Krušné hory – Hledáte místa, kam se vydat na výlet a která nejsou notoricky známá? Tady je jedno z nich. Kýšovický vodopád, někdy se mu říká i Kýšický. Leží v romantickém Prunéřovském údolí na Chomutovsku.

Jedná se o největší a nejvyšší přírodní vodopád Krušných hor. Prunéřovský potok protéká údolím tvořeným rulou. Díky tomu je okolí vodopádu velmi strmé. Vodopád je vysoký 26 metrů a má tři kaskády. Průtok je různý, záleží, jestli je po dešti nebo je sucho. Zdroje uvádějí, že je pohybuje od 7 až do 25 l/s.

Je skrytý ve špatně dostupném terénu pravého údolního svahu potoka jižně od osady Kýšovice. Cesta k němu ale není náročná, to až samotný výstup k vodopádu.

K vodopádu se dostanete pěšky od hotelu Celná, a to údolím, kterým protéká Prunéřovský potok. (V něm se prohánějí i pstruzi). Poté, co se projde chatová osada ve směru toku vody, začíná procházka údolím. Cesta částečně vede po modré turistické trase. Přímo k vodopádu ale nevede žádná značka ani potok – ten se musí přeskákat po kamenech. Pak je kousek stoupání k samotnému vodopádu. Tako procházka je dlouhá asi 7 km.

V okolí vodopádu můžete objevit i náznaky těžby a zasypané štoly.

KUDY TAM

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru