Navštivte nejzáhadnější místo v republice. Třeba odhalíte tajemství, které skrývá!
Foto: Martina Nováková
Výlety

Kounov - Kamenné řady u Kounova jsou jedinou známou kulturní památkou tohoto druhu ve střední a východní Evropě. Jsou považovány za stavby prvních zemědělců z mladší doby kamenné, i když není vyloučeno, že vznikly později.

Podle zkušeností některých lidí mají schopnost ovlivňovat lidskou psychiku a zdraví. Dnešní podoba kamenných řad je nejspíše práce keltského obyvatelstva, v pozdější době haštalské.

Řady vedou od severu k jihu. Uprostřed stával velký menhir a mohl to být jakýsi pozorovatel. Odtud směr na největší balvan, který dostal název Gibbon a odpovídá východu Slunce při letním slunovratu. Druhý směr, kde je kámen Pegas, zase odpovídá západu Slunce v době zimního slunovratu.

Podivné řady z velkých kamenů objevil v roce 1934 mladý kounovský učitel Antonín Patejdl na vrchu Rovina severně do Kounova. Do té doby neobvyklým řadám nikdo nevěnoval zvláštní pozornost. Teprve až tento učitel si uvědomil, že jde o něco zcela mimořádného. Když řady spočítal a zaměřil, přeběhl mu mráz po zádech. Řady v lese byly obrovské, na ploše několika hektarů a tvořilo je, podle odhadu, několik tisíc kamenů. Některé byly obzvlášť velké. Řady se táhly až několik set metrů a co bylo nejpodivnější, že v nepravidelných rozestupech běžely téměř rovnoběžně a přesně ve směru od severu k jihu. Patejdl si tak byl jistý, že před sebou nemá hříčku přírody, ale dílo, které vytvořil člověk. Otázkou ale zůstává kdo a hlavně proč?

Moře dohadů přetrvává dodnes. Byly záhadné kounovské řady pravěkým chrámem k uctívání slunce? Pohanským kalendářem? Nebo je to jednoduchý, přesto unikátní systém polních mezí? Záhada kounovských kamenných řad stále nemá rozluštění, i přes to, že se o to snažily stovky badatelů.

Kudy tam

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru